Hlavní obsah

Nejlevnější iPhone v historii Applu si odbyl premiéru v tichosti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé v historii společnosti Applu jsme se ve středu dočkali představení nového iPhonu bez velké tiskové konference a slavnostního uvedení. Patrně kvůli obavám z koronaviru americký počítačový gigant žádnou tiskovku nesvolal a nejlevnější jablečný smartphone jednoduše představil prostřednictvím svých webových stránek.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

Zatímco prakticky všechny nové iPhony se historicky nabízely za více než 20 tisíc korun, novinka nesoucí název iPhone SE se bude nabízet už za 12 990 Kč. Za tuto částku bude možné sehnat základní model se 64GB pamětí, nejlepší verze s cenovkou 17 590 Kč pak nabídne 256GB úložný prostor.

Srazit cenu na historické minimum se vedení Applu rozhodlo v době, kdy globální dodávky smartphonů klesají kvůli obavám z dopadů koronaviru prakticky všem světovým výrobcům.

Výhledy nejsou optimistické. Koronavirus v Číně srazí prodeje smartphonů o polovinu

Mobil

Omezení se najdou

Sluší se nicméně podotknout, že případní zájemci se musí smířit s jistými omezeními. Nový iPhone SE totiž toho nemá se zatím poslední generací jablečných smartphonů s pořadovým číslem 11 příliš společného, alespoň tedy co se vzhledu týče.

Spíše to vypadá, jako kdyby americký počítačový gigant vzal moderní součástky a umístil je do těla staršího iPhonu 8.

Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají.

Navíc navzdory atraktivní cenovce patří iPhone SE v otázce výkonu k tomu nejlepšímu, co je aktuálně na pultech obchodů k mání. V jeho útrobách se totiž ukrývá čipset Apple A13 Bionic, který mimochodem pohání i nejlepší iPhone 11 Pro s cenovkou přesahující 40 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Rychlé nabíjení, odolná konstrukce

Svým pracovním tempem tedy za nejlepšími jablečnými telefony nebude novinka rozhodně zaostávat, naopak v dané cenové kategorii půjde o jeden z nejvýkonnějších smartphonů. Potěší i rychlé 18W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % za pouhých 30 minut.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnou konstrukci. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

Předobjednávky na iPhone SE by měly odstartovat už tento týden v pátek, krátce poté by jej měli mít již prodejci skladem.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Samsung chce zatopit nejlepším iPhonům

Společnost Samsung představila minulý týden hned tři nové vlajkové lodi, které představují jednu z nejvážnějších konkurencí pro nejlepší iPhony od Applu....

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Společnost Apple přiznala, že nezvládne naplnit výhled tržeb pro druhé finanční čtvrtletí, které si stanovila minulý měsíc. Hlavním důvodem je výpadek dodávek...

Výběr článků

Načítám