Hlavní obsah

Nejlepší mobil od Huawei stojí 25 000 Kč. Levnější verze zatím nebude

Novinky, mif

S osekaným Androidem se v Česku začal v pondělí oficiálně prodávat aktuálně nejlepší telefon z portfolia společnosti Huawei. Model Mate 30 Pro vyjde případné zájemce na 25 tisíc korun, respektive na baťovských 24 999 Kč. Výrobce zatím neprozradil, zda do tuzemska doveze i levnější verzi bez slůvka Pro v názvu.

Představení chytrých telefonů ze série Huawei Mate 30Video: archív výrobce

 
Článek

Předprodej modelu Mate 30 Pro odstartoval už na konci ledna, na pulty obchodů se ale novinka dostala oficiálně až nyní.

Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že přístroj disponuje osekaným operačním systémem Android. Kvůli tomu na něm není možné používat některé aplikace přímo od Googlu, jako jsou například Mapy či obchod s aplikacemi Play. Huawei všechny tyto programy nahradil vlastními alternativami.

Apple i Huawei používají senzory od Sony. Japonci díky tomu vydělávají miliardy

Hardware

Osekaný operační systém Android je nucen největší čínský výrobce mobilů používat kvůli sankcím, které na něj byly americkými úřady uvaleny loni v květnu.

Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei představené v druhé polovině roku musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

To je patrně i jeden z hlavních důvodů, proč Huawei zatím váhá s uvedením levnějšího modelu Mate 30. Lze očekávat, že podnik nejprve počká, jaká bude poptávka po nové vlajkové lodi, a teprve poté bude zvažovat rozšíření nabídky o levnějšího bratříčka.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Mate 30 má 6,6palcový OLED displej s rozlišením 2340 x 1080 obrazových bodů. Verze Pro pak sází překvapivě na menší obrazovku, avšak s vyšším rozlišením – OLED panel má úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení 2400 x 1176 bodů.

Srdcem novinek je špičkový procesor Kirin 990. Nový čipset staví na 7nm výrobním procesu, díky němuž by měl být dostatečně výkonný, ale zároveň také energeticky nenáročný. Procesor má tříúrovňovou strukturu, skládá se tedy ze dvou ultra velkých jader, dvou velkých a čtyř malých jader s dominantní frekvencí do 2,86 GHz.

Když telefony s osekaným Androidem představují bezpečnostní riziko

Software

Čip navíc používá 16jádrový grafický procesor Mali-G76, který by měl mít dostatek výkonu prakticky na jakoukoli moderní hru. Základní třicítka má k dispozici 6 GB operační paměti, verze Pro pak 8 GB. Obě provedení počítají se 128GB pamětí a podporou karet NM.

Na zadní straně modelu Mate 30 se nachází trojitá kamera SuperSensing. Ta se skládá z 40Mpx SuperSensing hlavního fotoaparátu, 16Mpx ultraširokoúhlého snímače a teleobjektivu s 8Mpx.

Mate 30 Pro se chlubí hned čtyřmi objektivy na zadní straně – quad-camera systém je složený z 40Mpx Cine Camera snímače, 40Mpx SuperSensing fotoaparátu, 8Mpx teleobjektivu a kamery s hloubkovým 3D snímáním.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám