Hlavní obsah

Nejlepší chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Lidé, kteří právě shánějí nový chytrý telefon, mohou ušetřit klidně i několik tisíc korun. Přestože před Vánocemi prodejci lákali na výrazné slevy, ceny v únoru opět citelně klesly.

Foto: Asus

PadFone 2

Článek

Důvod je jednoduchý, v Barceloně tento týden odstartoval největší veletrh mobilní techniky Mobile World Congress (MWC). Na něm výrobci z celého světa představují novinky pro následující měsíce. Prodejci se tak snaží zpravidla zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou zajímavější modely.

Nejvíce je možné ušetřit u nejvýkonnějších smartphonů, které zpravidla disponují čtyřjádrovými procesory a velkými displeji. Zatímco u většiny modelů se cena před Vánocemi pohybovala nad 10 000 korunami, u celé řady přístrojů nyní klesla pod tuto hranici.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Apple iPhone 5: nejprodávanější smartphone

IPhone je fenoménem dneška. To jasně dokládají i statistiky prodejů za čtvrtý kvartál loňského roku, ve kterém se pětka s 12,6% tržním podílem stala světovou jedničkou. Druhá příčka patřila podle Strategy Analytics staršímu modelu 4S (8 %). [celá zpráva]

Foto: Apple

Nový iPhone

Nejnovější chytrý telefon společnosti Apple nabízí celou řadu vylepšení. Je lehčí a tenčí než předchozí verze a zároveň má větší displej (čtyři palce) a vyšší rozlišení (1136 x 640 pixelů). Také je až dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejrychlejším smartphonům na trhu.

Fotoaparát má stejné rozlišení jako předchozí model – osm megapixelů. Je ale svižnější a zároveň pořizuje kvalitnější snímky i ve špatných světelných podmínkách. Nabízí také speciální panoramatický režim, ve kterém mají pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů.

Samsung Galaxy S III mini: v malém těle velký duch

Galaxy S III mini má čtyřpalcový displej s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Větší model bez přídomku mini je vybaven 4,8palcovým dotykovým panelem (1280 x 720 pixelů).

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III mini

Srdcem novinky je dvoujádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1000 MHz. K dispozici je také 1GB operační paměť a 8GB vestavěné uložiště, podporovány jsou i paměťové karty. Ve výbavě nechybí ani WiFi, Bluetooth, GPS či NFC. Vestavěný fotoaparát má rozlišení pět megapixelů a je vybaven automatickým ostřením a bleskem. Samozřejmostí je možnost natáčení videa v rozlišení 720 p. Novinku pohání operační systém Android.

Zaujmout zákazníky se přístroj snaží také technologií S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastavit.

  • Cena v prosinci: 8000 Kč
  • Cena v únoru: 6200 Kč

Nokia Lumia 920: finská záchrana

Lumia 920 má podle analytiků definitivně rozhodnout o osudu finské Nokie. Přestože se novinka začne v České republice prodávat až v následujících dnech, tuzemští obchodníci ji už několik měsíců nabízejí v rámci předobjednávky.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

Lumia 920 je vybavena 4,5palcovým displejem s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů. Srdcem nového chytrého telefonu je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. K dispozici má přístroj 1 GB operační paměti a úložný prostor s kapacitou 32 GB.

Velkým lákadlem nové Lumie 920 je také chytré indukční dobíjení. V praxi se tak telefon obejde bez jakýchkoliv kabelů. Stačí jej položit na speciální podložku, která je součástí balení, a mobil se začne sám nabíjet.

  • Cena v prosinci: 15 900 Kč
  • Cena v únoru: 12 300 Kč

HTC One X: čekání na nového krále

Společnost HTC odhalila minulý týden svou novou vlajkovou loď nazvanou One. Starší model s přídomkem X díky tomu výrazně zlevnil, pořídit jej je možné už za 9250 Kč. Za tuto cenu přitom nenabízí vůbec špatnou výbavu.

Foto: HTC

HTC One X

Základem je platforma nVidia Tegra 3 s čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,5 GHz a s dvanáctijádrovou grafickou jednotkou nVidia. K dispozici je také speciální jádro pro maximální efektivitu správy energie.

Některé uživatele nejspíše odradí větší rozměry telefonu, které jsou dány dotykovým panelem s úhlopříčkou 4,7 palce. Na druhou stranu díky této velikosti má HTC One X jemné rozlišení displeje 1280 x 720 obrazových bodů. Integrovaný fotoaparát má rozlišení osm megapixelů a kromě automatického ostření nabídne i vestavěný blesk.

  • Cena v prosinci: 11 700 Kč
  • Cena v únoru: 9200 Kč

Asus PadFone 2: hybrid mobilu a tabletu

Ušetřit je nyní možné více jak tisíc korun i při nákupu zajímavého hybridu mezi mobilem a tabletem – zařízení Asus PadFone 2. V základu má telefon 4,7palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. V případě, kdy novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů.

Foto: Asus

Padfone 2

Oba displeje jsou chráněny speciálním odolným sklem Corning Glass. Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225. Asus PadFone 2 je vybaven vestavěným fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů. Samozřejmostí je podpora bezdrátových standardů WiFi či Bluetooth, nechybí ani integrovaný GPS čip.

Podle neoficiálních informací plánuje společnost Asus v letošním roce uvést na trh vylepšenou verzi PadFonu s operačním systémem Windows 8. Ta bude na rozdíl od druhé generace nabízet možnost připojení externí klávesnice. V takovém stavu dokáže telefon nahradit i notebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám