Hlavní obsah

MWC 2017: Zapomeňte na LTE, budoucnost patří rychlým 5G sítím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2025 bude v celém světě zhruba 1,1 miliardy mobilních zařízení využívat pokročilé sítě 5G. Vyplývá to z průzkumu asociace světových mobilních operátorů GSMA zveřejněného na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně. Znamená to, že přes 5G bude každé osmé mobilní připojení k internetu. První sítě by měly vznikat po roce 2020.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sítě 5G by měly nahradit současnou technologii LTE. Ta například v České republice pokrývá zhruba 99 procent populace a nabízejí ji všichni tři operátoři.

Pro 5G zatím nejsou dokončené a přijaté technické standardy, které jsou nutné k tomu, aby mohli výrobci začít vyvíjet koncová zařízení, tedy telefony a modemy. S přijetím standardu se počítá v příštím roce.

Technologie 5G má nabídnout výrazně vyšší rychlost ve srovnání s LTE, a to za nižší cenu. Zatímco u LTE se hovoří maximálně o stovkách megabitů za sekundu (Mbit/s) a reálné rychlosti se pohybují spíše v desítkách megabitů, technologie 5G slibuje připojení o rychlosti až 20 gigabitů za sekundu (Gbit/s) a odezvu sníženou na jednotky milisekund.

Týden mobilních novinek

Veletrh MWC se bude ve španělské Barceloně konat až do čtvrtka 2. března. [celá zpráva]

Celý veletrh přitom nebude pouze o chytrých telefonech. K vidění budou i nejrůznější tablety a další novinky. Řeč je například o nejrůznějších doplňcích, pouzdrech, powerbankách, klávesnicích a externích úložištích. Nouze nebude ani o nositelnou elektroniku.

Novinky.cz budou o těch nejzajímavějších inovacích z veletrhu MWC v průběhu celého tohoto týdne informovat. Doposud bylo představeno hned několik zajímavých novinek –  extrémně bezpečný smartphone s klávesnicí BlackBerry KeyOne, nová vlajková loď LG G6, fotoaparát ukrytý v těle mobilu Huawei P10 či novodobá Nokia 3310.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám