Hlavní obsah

MWC 2017: Klasické klávesnice u mobilů ještě neřekly poslední slovo

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Při pohledu na aktuální nabídku chytrých telefonů by se mohlo zdát, že nic jiného než dotykové displeje k ovládání už neslouží. Společnost BlackBerry se však s tímto trendem nechce smířit a tak svůj vrcholný model KeyOne vybavila klasickou hardwarovou klávesnicí.

BEZ KOMENTÁŘE: Blackberry KeyOneVideo: archív výrobce

 
Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že společnost BlackBerry s výrobou chytrých telefonů definitivně skončila už v loňském roce. Nový přístroj přivádí na trh ve spolupráci s firmou TCL – právě ta se postará o výrobu samotného smartphonu.

A co vlastně bude novinka umět? Při pohledu na hardwarovou výbavu jde o vcelku tuctový chytrý telefon. Základem modelu KeyOne bude procesor Snapdragon 625, který zdaleka nepatří k tomu nejvýkonnějšímu, co je aktuálně k dostání. A to i přesto, že osm jader tohoto čipu udává pracovní tempo na poměrně vysoké frekvenci 2 GHz.

Stroj má dále k dispozici 32GB úložný prostor a 3GB operační paměť. Pro úplnost dodejme, že nechybí dva fotoaparáty – na zadní straně je 12megapixelový a na přední osmimegapixelový.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

Klávesnice a touchpad v jednom

Rozdíly proti standardních smartphonům poznáte ale hned, jak uvidíte přední stranu modelu KeyOne. Na ní se totiž kromě dotykového displeje s úhlopříčkou 4,5 palce a rozlišením 1620 x 1080 obrazových bodů pyšní ještě klasická hardwarová klávesnice, která zabírá zhruba čtvrtinu celé čelní strany.

Jde o zmenšeninu klávesnice, jakou jsou zvyklí používat například majitelé notebooků. Psát všemi deseti prsty na ní pochopitelně kvůli drobným rozměrům možné není, i tak by ale mělo být vyťukávání jednotlivých znaků daleko rychlejší než v případě softwarového řešení.

Klávesnice je navíc multifunkční, jednotlivá tlačítka totiž tvoří dohromady velkou dotykovou plochu. Pomocí ní je pak možné ovládat telefon podobně jako s pomocí touchpadu na noteboocích, například tedy v dlouhých dokumentech scrollovat tahem pomocí dvou prstů najednou.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

Perfektně zabezpečený systém

Další velkou předností přístroje má být operační systém Android. Výrobce jej totiž vybavil vlastními softwarovými vychytávkami, díky čemuž by mělo jít o jeden z nejlépe zabezpečených přístrojů na trhu. Výrobce dokonce tvrdí, že jej bez obav mohou používat i vládní představitelé, což se bohužel o celé řadě konkurenčních modelů říci nedá.

V Evropě by se měl být přístroj k dostání v průběhu dubna za baťovských 599 eur (16 200 Kč). Zda bude za stejnou cenu k dostání i v tuzemsku, však zatím není jasné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám