Hlavní obsah

Moderní mobily se všemi odolnými skly nefungují. Kvůli čtečkám otisků prstů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci chytrých telefonů se neustále předhánějí v nabídkách funkcí u nových modelů. Jedním z hitů posledních měsíců je například integrace čtečky otisků prstů do displeje. Ta má nepopiratelné výhody, ale také úskalí – nefungují s nimi všechna odolná skla, která si kladou za cíl chránit displej proti rozbití a poškrábání.

Samsung Galaxy Note10 a Note10+Video: archív výrobce

 
Článek

Debatu o odolných sklech opět rozvířil chytrý telefon Galaxy Note 10, který se začal minulý týden oficiálně prodávat v tuzemsku i zahraničí. Jedním z jeho lákadel je právě čtečka otisků prstů umístěná pod displejem.

Jde konkrétně o ultrasonickou čtečku, kterou se chlubily už modely řady Galaxy S10. Ta nabízí ve srovnání s tradičními čtečkami vyšší přesnost a je možné ji ovládat i mokrými prsty – to u tradičních čteček přitom možné také nebylo.

Konkrétně u modelu Galaxy Note 10 funguje čtečka relativně rychle. Případní zájemci ale mohou narazit na problémy ve chvíli, kdy budou chtít displej nějak chránit. Z výroby je na něm sice již nalepená fólie, ale ta není tak odolná jako ochranné sklo.

Při výběru odolných skel pro chytré telefony s integrovanou čtečkou otisků prstů v displeji je tedy nutné dávat velký pozor na to, zda skla tuto šikovnou bezpečnostní funkci skutečně podporují. Zpravidla jde o modely, které jsou extrémně tenké. Zároveň by sklo ale nemělo být tenké příliš, aby zbytečně neztrácelo svou ochrannou schopnost.

Například pro zmiňovaný Galaxy Note 10 jsou v současnosti k dostání odolná skla od společností PanzerGlass a Epixo. Řešení od obou společností si poradí jak se čtečkou otisků v displeji, tak se zakřiveným displejem. Ochranné sklo od PanzerGlassu je nepatrně tlustší, navzdory stejné tvrdosti by si tedy toho mělo nechat líbit o něco více.

Foto: archív výrobce

Jihokorejský elektronický gigant použil u novinek nejmenší a zároveň největší displej v celé historii řady Note.

Mže se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám