Hlavní obsah

Microsoft odhalil mobil za 500 Kč

Novinky, zgl

Společnost Microsoft odhalila nový mobilní telefon, jehož největším lákadlem má být cena 20 amerických dolarů (zhruba 500 Kč). Žádné velké dotykové displeje ani vícejádrové procesory ale nečekejte, novinka totiž sází na klasickou konstrukci s tlačítky umístěnými pod malým barevným monitorem. Upozornil na to server PC Mag.

Foto: archív výrobce

Nokia 105 (2015)

Článek

Nové chytré telefony Microsoftu již nesou jeho loga, levný mobil klasické konstrukce byl na trh uveden pod značkou Nokia. Jde o Nokii 105, druhou generaci populárního „hloupého“ telefonu, jehož první verze si odbyla premiéru už v roce 2013.

Novinka je o něco zakulacenější než předchůdce, ale zároveň je i lehčí – váží pouhých 69,8 g. Rozměry jsou 108,5 x 45,5 x 14,1 mm. Hlavní změny zasáhly právě design.

Foto: archív výrobce

Nokia 105 (2015)

Co se hardwarové výbavy týče, stopětka disponuje barevným displejem s úhlopříčkou 1,4 palce a rozlišením 128 x 128 bodů. Pro uložení dat je k dispozici paměť o velikosti 4 MB, ta slouží především pro kontakty.

Nízká paměť ale nemusí být na rozdíl od chytrých telefonů překážkou. Žádné snímky, kterými byste ji mohli zaplnit, totiž do telefonu jen tak snadno nedostanete. Nokia 105 totiž není vybavena žádným fotoaparátem, musel ustoupit nízké ceně.

Foto: archív výrobce

Nokia 105

Ve srovnání s moderními chytrými telefony je ale doslova královská výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se novinka obejde víc jak měsíc, podle údajů výrobce rovných 35 dní.

Stopětka se bude prodávat v bílém, modrém a černém provedení. Kdy přesně se objeví na tuzemském trhu, však výrobce zatím neprozradil.

Nokia zaspala na poli smartphonů 

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale v roce 2011 sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

To byl i jeden z hlavních důvodů, proč finská společnost odprodala svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Ten za převzetí zaplatil předloni 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Finská Nokia nyní i nadále působí ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, věnuje se například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám