Hlavní obsah

Lidé nechtějí obyčejný mobil, ale zařízení s operačním systémem

Microsoft očekává, že ve fiskálních letech 2008 a 2009 mu vzroste prodej operačního systému pro mobilní telefony Windows Mobile nejméně o 50 procent. Manažeři podniku dnes uvedli, že díky silné poptávce po takzvaných chytrých telefonech Microsoft prodá v roce do letošního června 20 miliónů kopií svého operačního systému pro mobilní techniku.

Foto: Novinky

Chytré telefony, nebo chcete-li kapesní počítače, jsou mezi uživateli stále oblíbenější. Příkladem může být i HTC TyTN II.

Článek

V předchozím fiskálním roce společnost prodala 11 miliónů kopií Windows Mobile. Nejvýrazněji roste prodej operačního systému pro mobily v Asii a Tichomoří, na Blízkém východě, v Brazílii, Rusku a Indii. Také v Evropě a Spojených státech je růst dobrý.

Divize mobilních komunikací Microsoftu dodává operační systémy pro vyspělé telefony a další mobilní elektroniku založený na Windows. Jejími klienty jsou hlavně jihokorejský Samsung Electronics, americká Motorola a tchajwanské firmy High Tech Computer (HTC) a Asustek Computer.

Konkurencí pro Windows Mobile jsou operační systémy Symbian

Symbian nalezneme především v telefonech od finské Nokie a korejské LG Electronics. Rivaly má Microsoft také ve výrobcích od společností Apple, Research in Motion a Palm Inc.

Analytici ale podotýkají, že i když prodej Windows Mobile poroste výrazně, jeho podíl na trhu to příliš nezvýší kvůli silné pozici Symbianu. Připomínají ale také, že je Microsoft jeden z mála výrobců aplikací pro dotykové obrazovky, čímž si zajistí další růst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám