Hlavní obsah

Kdo bude čtvrtým operátorem? ČEZ z aukce kmitočtů vycouval

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O energetické skupině ČEZ se v minulosti spekulovalo delší dobu jako o jednom z největších favoritů chytané aukce kmitočtů pro sítě 5G, jejímž výsledkem by měl být mimo jiné příchod čtvrtého operátora na tuzemský trh. Skupina ale nakonec přihlášku vůbec nepodala. Informoval o tom mluvčí skupiny Ladislav Kříž.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Přihlášky bylo možné zasílat pouze do středy, tedy do konce září. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v souvislosti s tím ve čtvrtek informoval, že zájem o aukci projevilo celkem sedm subjektů. Detaily však zatím neprozradil.

„Ve středu proběhlo za účasti notáře otevírání obálek s přihláškami do výběrového řízení, které bude nadále probíhat dle předpokladů. Ve stanovené lhůtě podalo přihlášku celkem sedm uchazečů. V souladu se zákonem o elektronických komunikacích a podmínkami výběrového řízení nebude Úřad v této fázi jména konkrétních uchazečů zveřejňovat,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Zájem o 5G sítě má v Česku sedm uchazečů. ČTÚ neprozradí, o koho jde

Mobil

Nyní je ale již jasné, že mezi uchazeči vůbec nebude dřívější horký favorit ČEZ. „Možnost účastnit se aukce na operátora 5G jsme dlouho a detailně analyzovali. Nakonec jsme se rozhodli přihlášku do letošní aukce nepodat,“ uvedl na dotaz ČTK Kříž.

ČTÚ nabízí v aukci frekvence v pásmu 700 MHz uvolněné po přechodu TV vysílání na DVB-T2 a potom pásmo 3,4–3,6 GHz. Úřad si od aukce slibuje především příchod čtvrtého operátora, který by rozhýbal trh a pomohl snížit ceny mobilních dat.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám