Hlavní obsah

Jak zrušit roaming? Země EU se zatím nedohodly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na expertní úroveň se vrací jednání mezi členskými zeměmi EU o způsobu zrušení poplatků za využívání roamingových služeb. Přetrvávají totiž hluboké rozdíly v názorech jednotlivých států například na rychlost postupu. Po čtvrtečním jednání ministrů dopravy, energetiky a spojů to v Bruselu řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Musíme dát prostor dalšímu intenzivnímu jednání na technické úrovni s cílem nalézt odpovědi a co nejlepší řešení," podotkl Novotný. Česko podle něj zrušení příplatků za využití roamingových služeb podporuje.

Praha ale dává, spolu s některými dalšími zeměmi unie, přednost pečlivě připravenému návrhu i za cenu jistého zdržení, před snahou jiných států prosadit zrušení co nejrychleji.

„Kvalita by měla dominovat nad rychlostí," míní náměstek Novotný. I pomalejší a připravenější postup by podle jeho názoru měl znamenat zrušení před rokem 2018, ačkoliv ve čtvrtek žádná data tohoto typu přímo nezazněla.

Zrušení do příštích Vánoc

Evropský parlament už v dubnu odhlasoval zrušení poplatků za roaming do Vánoc 2015 a europoslanci od té doby kritizují členské země, že pro občany EU zajímavou věc v zásadě zdržují.

Podle názoru eurokomisaře pro digitální ekonomiku Günthera Oettingera se po čtvrteční otevřené diskusi členské země dokážou "v dohledné budoucnosti" dohodnout na kompromisu, takže bude možné začít o věci definitivně vyjednávat s europarlamentem.

Zrušení poplatků je součástí širšího plánu Evropské komise na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu. Návrh nařízení na vytvoření "propojeného kontinentu" předložila někdejší komise Josého Barrosa loni v září.

Otevřený internet pro všechny

Kromě zrušení poplatků za roaming je součástí nového nařízení i zajištění otevřeného internetu pro všechny, zákaz blokování a znehodnocování obsahu, koordinace licencí pro bezdrátové širokopásmové připojení, zvýšení transparentnosti smluv o připojení pro zákazníky a usnadnění změny poskytovatele služeb.

Členské země obecně potřebu "propojeného kontinentu" uznávají, nynějšímu italskému předsednictví EU se přesto nepodařilo získat dostatečnou podporu pro svůj velmi zjednodušený kompromisní návrh. Téma rušení roamingu tak budou muset řešit s členskými zeměmi ještě i Lotyši, kteří se předsednické funkce ujmou na půl roku od počátku ledna.

Podle Novotného je před závěrečným rozhodnutím například nutné znát skutečné dopady zrušení roamingových poplatků. Podle odhadů analytiků by sjednocením tarifů příjmy telekomunikačních společností mohly klesnout zhruba o pět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám