Hlavní obsah

Íránci začali bojkotovat Nokii, prý spolupracuje s režimem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na politickou krizi v Íránu po nedávných sporných prezidentských volbách začaly doplácet velké společnosti, které upadly v podezření, že spolupracují s tamním režimem. Lidé sympatizující s opozicí začali bojkotovat jejich služby a výrobky. To se týká například jednoho z největších výrobců mobilních telefonů společnosti Nokia, které prodej v Teheránu poklesl o padesát procent. Informoval o tom list The Guardian.

Článek

Společnost Nokia se měla provinit tím, že prodala státu systém pro dohled nad komunikačními sítěmi. Opozice tvrdí, že tím režimu pomáhá sledovat organizátory protestních shromáždění po nedávných prezidentských volbách.

„Podobnou technologii běžně používají vlády po celém světě, a to i v západních státech, jako je například Velká Británie. Nemyslím si, že by ji Írán chtěl jakkoliv zneužít,“ uvedl mluvčí Nokie pro zpravodajský server BBC s tím, že nebude komentovat finanční bilanci společnosti v Íránu.

Někteří obchodníci zcela odstranili telefony Nokia ze svých výloh. „Pro většinu lidí byly výrobky této značky po mnoho let naprostou jedničkou na trhu, ale dnes o ně nemají absolutně zájem. Někteří zákazníci dokonce začali vracet mobily od Nokie, které si koupili, a požadují nazpět peníze, nebo jej chtějí vyměnit za jiný model,“ komentoval situaci v Teheránu jeden z prodejců.

Na bojkotování údajně kolaborujících společností se lidé domlouvají pomocí sociálních internetových sítí. Zprávy o bojkotu společnosti Nokia vyšly také na titulní straně íránských proreformních listů, mezi které patří například Etemad-e Melli vydávaný jedním z poražených opozičních kandidátů Mehdím Karrúbím.

Lidé bojkotují státní televizi i posílání SMS zpráv

Spotřebitelé také začali bojkotovat posílání SMS zpráv, protože prý státní telekomunikační společnost TCI spolupracuje s Ahmadinežádovým režimem. TCI kvůli tomu musela takřka zdvojnásobit cenu odeslané SMS zprávy, aby se jí alespoň částečně kompenzovaly ztráty.

Mobilní telefony příznivci opozice nepoužívali ani při svolávání demonstrací, obávali se, že SMS byly monitorovány. Naopak na mobilní telefony fotografovali a natáčely zásahy policie.

Bojkotem je postižena také íránská televize, které dramaticky ubylo reklamních spotů ve vysílání. Firmy se podle listu The Guardian bojí, aby se také nedostaly na černou listinu kolaborujících společností.

Objevily se i nepotvrzené informace, které hovoří o tom, že lidé začali vybírat jako protest proti režimu své úspory ze státních bank a ukládají je do soukromých institucí. Aktivisté to považují za své vítězství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám