Hlavní obsah

IPhone SE se prý prodává skvěle. Apple však přesná čísla stále tají

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky pokaždé, když společnost Apple uvede do prodeje nový iPhone, zájem ze strany zákazníků je obrovský. A vedení tohoto amerického počítačového gigantu se tím okamžitě chlubí. Jenže u nového iPhonu SE je tomu jinak, přesná prodejní čísla nikdo oficiálně nepotvrdil. Podle zahraničních médií je ale zájem o poslední generaci jablečného smartphonu opět enormní.

Apple iPhone SEVideo: Apple

 
Článek

Když loni uvedla společnost Apple do prodeje nové iPhony 6S a 6S Plus, zájem byl rekordní. Oba modely se začaly prodávat poslední zářijový pátek a už v pondělí bylo jasné, že počet objednávek překonal pomyslnou hranici 13 miliónů.

„Prodeje nových iPhonů 6S a 6S Plus byly fenomenální. Překonává to všechny předchozí prodejní výsledky v historii Applu,“ prohlásil pouhé tři dny po zahájení prodeje šéf společnosti Tim Cook. [celá zpráva]

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Apple iPhone SE

Jenže nový iPhone SE je v prodeji již skoro dva týdny a o jeho úspěchu vedení amerického počítačového gigantu stále mlčí. Je to pravděpodobně kvůli tomu, že se tomuto modelu nepodařilo překonat zájem, kterému se těšily právě loňské modely.

Prodeje se šplhají do miliónů

I tak se ale prý prodeje novinky šplhají do miliónů, o čemž si většina konkurenčních výrobců může nechat jenom zdát.

Podle serveru The Next Web je u většiny amerických prodejců model SE zcela vyprodaný. Problémy s nedostatečnými skladovými zásobami mají nejen oficiální obchody Applu, ale například i operátoři. Velkému zájmu se novinka těší údajně i v Číně, jak uvedl web 9to5mac. Podle něj tamní zákazníci koupili již více než 3,4 miliónu kusů.

Foto: repro Apple

Nabídka iPhonu SE pro tuzemský trh

Zájem o novinku je tak vysoký patrně i díky tomu, že jde o historicky nejlevnější iPhone v celé historii Applu. Základní model s 16GB pamětí stojí 12 990 Kč, za 64GB verzi pak zájemci zaplatí 16 190 Kč.

Cena pohybující se pod hranicí 13 tisíc korun je příjemným překvapením. Levný jablečný smartphone se totiž Apple snažil nabídnout i v minulosti, iPhone 5C byl však v roce 2013 velkým zklamáním. Tehdy jej americký počítačový gigant prodával za více než 15 000 korun, což bylo na jeho hardwarovou specifikaci přece jen poměrně dost.

Co umí iPhone SE?

IPhone SE má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 × 640 obrazových bodů. Vzhledem je novinka prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před třemi roky. V útrobách kovového těla se nicméně nachází citelně rychlejší čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9. Výkonnější konkurenty bychom napočítali na prstech jedné ruky.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení velmi zmenšily. IPhone SE dosahuje proporcí 123,8 × 58,6 × 7,6 mm a hmotnosti 113 g. Pro srovnání model 6S se pyšní rozměry 138,3 × 67,1 × 7,1 mm, jeho hmotnost pak činí 143 g. Novinka s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější rozměry.

Hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu nabízí na chlup stejné parametry jako iPhone 6S. Jde o 12megapixelový snímač iSight, který je napojen na pětičlenný objektiv se světelností f/2,2. Ten dokáže pořizovat panoramatické snímky o velikosti až 63 MPx a nahrávat 4K video při 30 fps. V rozlišení 720p je k dispozici dokonce až 240 fps pro zpomalené záběry.

Kamera vepředu má rozlišení 1,2 MPx a spolupracuje s objektivem se světelností f/2,4. Pro pořizování autoportrétů a videohovory je to více než dostatečná hodnota.

Více se o novém iPhonu SE dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: koláž Novinky s použitím Apple

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám