Hlavní obsah

Investoři mají opět zájem o akcie výrobců mobilů Nokia a RIM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie finské společnosti Nokia a kanadské Research in Motion (RIM) v posledních dnech výrazně zpevňují. Zatímco v první polovině roku byly v setrvalém poklesu, od léta se kurzy jejich akcií asi zdvojnásobily. Analytici to vysvětlují očekávaným zájmem o nové produkty obou firem.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

Článek

"Nový řídicí tým se snaží udržet klientskou základnu služby BlackBerry, má pod kontrolou výdaje i hotovost a podle všeho se chystá na únor 2013, kdy v celém světě předvede novou platformu BlackBerry 10," řekl k růstu cen akcií kanadské firmy analytik Kris Thompson z ústavu National Bank.

Ačkoliv Research in Motion je průkopníkem chytrých telefonů, firmu už dříve předstihl její americký rival Apple. Ten zažívá nebývalý úspěch se svým přístrojem iPhone. Oblibě se ale těší i smartphony jiných výrobců, hlavně jihokorejského Samsungu. [celá zpráva]

Foto: RIM

BlackBerry Curve 9320

Akcie RIM se na burze v Torontu nyní prodávají za zhruba 11,50 CAD, což je proti letošnímu minimu 6,10 CAD z druhé poloviny září nárůst o téměř 90 procent. Nicméně v roce 2008 se akcie prodávaly i za více než 148 CAD, což bylo jejich historické maximum.

Podobným vývojem teď prochází i Nokia. Kdysi jasná jednička mezi výrobci mobilních telefonů zaspala dobu a včas nezareagovala na rychlý nástup chytrých telefonů. Akcie Nokie na burze v New Yorku stojí kolem 3,50 USD, a proti letošnímu minimu 1,63 USD z poloviny července tak přidávají více než 110 procent. Maximum z roku 2000 ale činí zhruba 38 dolarů.

Nová vlajková loď Nokie

Za obnoveným zájmem o akcie Nokie jsou spekulace, že se až nečekaně dobře prodávají nové chytré telefony, které Nokia nedávno uvedla na trh. Například čínský List Shanghai Securities News napsal, že Nokia získala za prvních 20 dnů od začátku prodeje objednávky na asi 2,5 miliónu smartphonů Lumia 920.

Pokud je to pravda a Nokia bude schopna tuto poptávku ve čtvrtém čtvrtletí uspokojit, patrně uvidíme, že výsledky za čtvrté čtvrtletí budou lepší, než se očekává," myslí si analytik finančního ústavu Nordea Sami Sarkamies, jehož citovala agentura Reuters.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

Lumia 920 je vybavena 4,5palcovým displejem s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů. Ten by měl patřit k těm nejlepším na trhu – fotografie na něm totiž vypadají, jako by byly namalované. Dotykový panel je navíc vybaven technologií Nokia ClearBlack s módem vysokého jasu a vylepšeními pro čtení na přímém slunci.

Velkým lákadlem nové Lumie 920 je také chytré indukční dobíjení. V praxi se tak telefon obejde bez jakýchkoliv kabelů. Stačí jej položit na speciální podložku, která je součástí balení a mobil se začne sám nabíjet. [celá zpráva]

Přestože zatím nebyla oficiálně oznámena dostupnost novinky na českém trhu, někteří tuzemští prodejci ji začali nabízet již v rámci předobjednávky. Podle nákupního rádceZboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, je možné Lumii 920 zakoupit za 14 995 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám