Hlavní obsah

Nová vlajková loď Nokie sází na chytrý fotoaparát a bezdrátové nabíjení

Novinky, mif

Společnost Nokia odhalila svou novou vlajkovou loď, kterou bude pohánět nový operační systém Windows Phone 8. Model Lumia 920 láká také na velký dotykový displej s vylepšeními pro čtení na přímém slunci a jeden z nejlepších vestavěných fotoaparátů na trhu. Třešničkou na dortu je pak možnost bezdrátového dobíjení.

Nokia Lumia 920

 
Článek

Lumia 920 je vybavena 4,5palcovým displejem s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů. Ten by měl patřit k těm nejlepším na trhu – fotografie na něm totiž vypadají, jako by byly namalované. Dotykový panel je navíc vybaven technologií Nokia ClearBlack s módem vysokého jasu a vylepšeními pro čtení na přímém slunci.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

Srdcem nového chytrého telefonu je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. K dispozici má přístroj 1 GB operační paměti a úložný prostor s kapacitou 32 GB. Ten není možné na rozdíl od řady konkurenčních modelů dále rozšiřovat pomocí paměťových karet.

Focení v šeru není problém

Nokia láká zákazníky také na vestavěný 8,1megapixelový fotoaparát s technologií PureView, který využívá technologii plovoucí čočky. Díky tomu je schopný pojmout bez použití blesku až pětkrát více světla než ostatní chytré telefony. Novinka by tak měla nad konkurencí vynikat při focení v šeru i ve tmě.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

„Nokia PureView přináší špičkovou technologii, která umožňuje fotoaparátu v chytrém telefonu vytvářet takové fotografie, které jsme zvyklí vídat jen u digitálních zrcadlovek. S Lumia 920 je možné fotografovat a natáčet video doma, venku, v restauraci anebo dokonce ve tmě a dosáhnout v těchto podmínkách profesionálně vypadajících výsledků,“ neskrývala své nadšení Jo Harlowová, výkonná viceprezidentka divize Nokia Smart Devices.

Fotoaparát na zadní straně telefonu dokáže samozřejmě natáčet i video, a to až ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Na čelní straně je pak druhý objektiv pro videokonference. Ten umí snímat obraz v rozlišení až 1,2 megapixelu.

Bezdrátové nabíječky budou všude

Velkým lákadlem nové Lumie 920 je také chytré indukční dobíjení. V praxi se tak telefon obejde bez jakýchkoliv kabelů. Stačí jej položit na speciální podložku, která je součástí balení a mobil se začne sám nabíjet.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

V budoucnu by se takové nabíječky měly podle vize Nokie běžně montovat do pracovních desek stolů nebo nejrůznějších stojánků v automobilech. Samozřejmě v případě potřeby je možné novinku dobít klasickou nabíječkou s microUSB konektorem.

Novou vlajkovou loď začne Nokia prodávat letos na podzim, po oficiálním odhalení operačního systému Windows Phone 8. Dostupná bude ve žluté, červené, šedivé, bílé a černé barvě, cena zatím nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám