Hlavní obsah

Hudba bez drátů: Bluetooth sluchátka k iPhonu a dalším mobilům

Novinky, Miloslav Fišer

Multimédia vládnou světem. V dnešní době prakticky není možné koupit mobilní telefon, který by nemohl ukládat mp3 skladby a videa na paměťovou kartu, nebo interní paměť. Uložené hudební soubory navíc můžete bezdrátově pomocí technologie Bluetooth přenášet do sluchátek a neomezovat se tak stále zaclánějícími kabely.

Článek

Technologie Bluetooth jen výsadou divně vypadajících lidí s headsety u ucha. Tento standard pro mobilní komunikaci s volnýma rukama je stále častěji využívám pro pohodlný stereofonní poslech hudby.

Díky technologii Bluetooth se tak nemusíte v autobusu nebo vlaku obtěžovat s nepohodlný a stále překážejícím kabelem, ale můžete své audionahrávky poslouchat až ve vzdálenosti deseti metrů.

Pro spárování sluchátek s mobilním telefonem lze při prvním kontaktu spustit speciální vyhledávací režim, který je vždy popsán v manuálu konkrétního zařízení. Zpravidla však stačí podržet déle tlačítko napájení.

Po prvním úspěšném spárování je již mobil schopný se pokaždé ke sluchátkům připojit automaticky.

Hlavní výhodou sluchátek s technologií bluetooth je nízká hmotnost, malá spotřeba a dobrá kvalita přenášeného zvuku, přičemž nemusí mít s BT vysílačem přímou viditelnost.

Skládací a kompaktní: Sony DR-BT21GB

Společnost Sony představila jedny ze nejmenších stereo Bluetooth sluchátek na trhu - model DR-BT21GB. Sluchátka podporují Bluetooth specifikaci 2.0, což umožňuje kompatibilitu s téměř všemi mobilními telefony, počítači a PDA vybavenýmí rozhraním Bluetooth s A2DP, AVRCP, HFP či HSP profilem.

:. Sony DR-BT21GB. Foto: Archiv

Díky speciálnímu režimu sluchátek navíc můžete přepínat mezi posloucháním hudby a telefonováním pomocí sluchátek. I během poslechu hudby tak budete upozorněni na příchozí telefonní hovor. Integrovaná dobíjecí baterie by měla vydržet pracovat po dobu 11 hodin.

cena: 1900 Kč

Nejmenší na světě: Sennheiser MX W1

Sluchátka Sennheiser MX W1 patří mezi naprosté unikáty mezi bluetooth sluchátky. Jsou totiž jako jediné vyhotovena v provedení takzvaných špuntů. Aby vám při běhu nebo chůzi sluchátka nevypadla z uší, naleznete v balení vyměnitelné ušní adaptéry ve třech různých velikostech.

Díky svojí konstrukci sluchátka dobře izolují okolní hluk z okolí a vy tak můžete nerušeně poslouchat hudbu i v rušném prostředí.

:. Sluchátka Sennheiser MX W1 s dokovací stanicí. Foto: Archiv

Sluchátka ale nepoužívají k bezdrátovému přenosu technologii bluetooth. Signál přijímají z kompaktního vysílače, který lze připojit do libovolného přehrávače pomocí 3,5 mm stereo jack konektoru.

Pro přenos zvuku je použita technologie Kleer, která podobně jako BlueTooth funguje na frekvenci 2.4GHz. Každé sluchátko má jednu dobíjitelnou baterii, na kterou vydrží hrát 3-4 hodiny - pro dobíjení je součástí balení speciální dokovací stanice.

cena: 8300 Kč

Nejdelší výdrž na baterie: Jabra BT620s

Model BT620s od společnosti Jabra zaujme uživatele především vysokou výdrží integrované baterie. Výrobce slibuje možnost poslechu hudby po dobu 14 hodin a při telefonování dokonce ještě o dvě hodiny více. Pohotovostní stav sluchátek činí 240 hodin.

Sluchátka nabízejí vyjímečnou možnost současného spojení se dvěma přístroji ve stejném okamžiku - například s mobilním telefonem a multimediálním přehrávačem.

:. Jabra BT620s. Foto: Archiv

Na to navazuje další jedinečná vlastnost tohoto setu, a to detekce příchozího hovoru a s ním spojené přepnutí vstupu z přehrávače na telefon.

Headset využívá Bluetooth ve verzi 1.2 a pro plné využití jeho možností je nutné vlastnit mobilní zařízení s podporou technologií A2DP a AVRCP.

cena: 1400 Kč

Nejlevnější: Genius BT-03i

Bezdrátová sluchátka BT-03i od společnosti Genius jsou jedny z nejlevnějších na našem trhu. Sluchátka podporují Bluetooth specifikaci 2.0 včetně EDR, což umožňuje kompatibilitu s téměř všemi mobilními telefony, počítači a PDA vybavenými funkcí Bluetooth.

:. Genius BT-03i. Foto: Archiv

Největší výhodou těchto sluchátek je ovládání pomocí dotykového panelu. Pokud chcete přijmout hovor nebo regulovat hlasitost, stačí v určeném místě na straně sluchátek přejet prstem, místo toho, abyste přemýšleli, kterým tlačítkem se daná funkce ovládá.

cena: 990 Kč

Reklama

Související články

Sluchátka zrozená k pohybu: Sennheiser MX55 Street

Sluchátka vhodná na běhání se neválí na každém rohu, ba právě naopak. Běžné pecky vypadávají z uší, špunty vytváří nepříjemné šustění ve sluchovodu, tak jaké...

Co bylo kdysi: První chytré mobily

Představte si, že zavítáte do roku 1996 a koupíte si za těžké peníze (asi 1200 dolarů) chytrý mobil Nokia 9000 Communicator, který si v hmotnosti nezadá...

Sluchátka od Sony umí potlačit hluk okolí

Nová sluchátka společnosti Sony s modelovým označením MDR-NC500D se výrazně odlišují od tradičních metod potlačení hluku okolí. Jde o první sluchátka na světě,...

Výběr článků

Načítám