Hlavní obsah

Huawei, ZTE a 5G sítě? Senát chce od vlády jasný postoj

Praha

Senát žádá vládu, aby vyjasnila svoji pozici k otázce zapojení čínských firem Huawei a ZTE do zavádění komunikačních sítí 5G v tuzemsku. Žádá o to s ohledem na varování, které v roce 2018 vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Senát ve středu přijal toto usnesení, když se zabýval sdělením Evropské komise ohledně bezpečného zavádění sítí 5G.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

„Jedná se o soubor opatření Evropské unie ke zmírnění bezpečnostních rizik spojených s 5G sítěmi,” popsal projednávaný materiál vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

NÚKIB v prosinci 2018 označil technologie společností Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Varování úřadu před technologiemi těchto firem se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Huawei se brání, že pro varování neexistují důkazy.

Konspirační teorie o 5G a covidu-19 zaplavují internet

Internet a PC

Komise letos v lednu doporučila členským státům, aby nepouštěly firmy považované za bezpečnostní riziko k budování citlivých částí sítí 5G. Doporučení komise však nechává rozhodnutí ohledně rizikových firem na členských státech, vyzývá ale k jednotnému postupu.

Senátoři v přijatém usnesení také upozorňují vládu, že je zapotřebí pracovat s informacemi z médií a sociálních sítí, které se týkají údajných zdravotních rizik sítí 5G. Například ministerstvo průmyslu a obchodu letos v únoru uvedlo, že v tuzemsku narůstají dezinformace o škodlivosti sítí 5G. Zveřejnilo proto informaci Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření Státního zdravotního ústavu, která na různé obavy reaguje. Na sběr dezinformací o sítích 5G se zaměřil také Český telekomunikační úřad.

Vláda chtěla vyhlásit aukci na prodej kmitočtů 5G původně letos v lednu, vyhlášení ale odložila. Podle informací zpravodajských služeb hrozilo, že by nemusela být férová, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda by měla novou aukci vypsat zhruba v polovině roku, dodal.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám