Hlavní obsah

Huawei stopku nedostal, Finsko přesto bude regulovat vybavení sítí 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky/Stockholm

Finský parlament v pondělí schválil zákon, který tamním úřadům umožní zakázat telekomunikační vybavení na základě podezření, že „ohrožuje národní bezpečnost nebo obranu”. Finsko na rozdíl od sousedního Švédska nevyloučilo z budování žádného dodavatele na základě země původu ani výslovně nezmínilo čínské firmy Huawei a ZTE. V zemi sídlí Nokia, jeden z hlavních konkurentů Huawei. Nový finský zákon se týká pouze kritických částí sítě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Švédský telekomunikační regulátor PTS v říjnu překvapivě zakázal jmenovaným čínským firmám, aby se zúčastnily aukce kmitočtů mobilních sítí páté generace. Aukce od té doby kvůli soudním sporům stojí.

Huawei vyjde vstříc požadavkům švédské vlády na mobilní sítě páté generace (5G), řekl výkonný viceprezident společnosti Huawei pro střední a východní Evropu a Skandinávii Kenneth Fredrikse.

„Jsme dokonce ochotni vyhovět mimořádným požadavkům, jako je například zřízení zkušebních zařízení pro naše vybavení ve Švédsku,” konstatoval.

Francie během pár let de facto vyloučí Huawei z 5G sítí

Mobil

Evropské země přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy na své spojence naléhají, aby vyloučili čínské firmy, které podle Washingtonu představují bezpečnostní hrozbu, neboť musejí podle zákona pomáhat státním orgánům ve zpravodajské činnosti.

Nemálo evropských telekomunikačních operátorů použilo při budování sítí 4G vybavení Huawei, a tak by bylo snazší a levnější při výstavbě sítí 5G využít stávající infrastrukturu, připomněla agentura Reuters.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které „chrání před neautorizovaným přístupem” a „zajistí občanům soukromí”.

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám