Hlavní obsah

Huawei míří mezi elitu. Nový mobil láká na duální fotoaparát Leica

Novinky, ort, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tenká konstrukce, vysoký výkon a v neposlední řadě duální fotoaparát. To jsou hlavní lákadla nového smartphonu Huawei P9, který byl ve středu slavnostně představen v Londýně. Čínský výrobce s ním chce konkurovat těm nejlepším smartphonům na trhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrý telefon Huawei P9Video: Huawei

 
Článek

Chytré telefony společnosti Huawei nedosahují zatím takového věhlasu, jako je tomu například v případě značek Apple či Samsung. Tohoto čínského výrobce by přesto zavedená konkurence neměla podceňovat, vždyť v celosvětových prodejích mu patří už třetí příčka.

Tím ale ambice vedení společnosti Huawei nekončí, s novým smartphonem P9 chtějí konkurovat těm nejlepším přístrojům na trhu. Na pomoc si proto přizvali při jeho vývoji slavný podnik Leica, který je uznávaným výrobcem fotoaparátů za několik posledních desetiletí.

Zacíleno na fotografy

Jedním z hlavních lákadel nové vlajkové lodi tak mají být právě fotoaparáty. „Prostřednictvím P9 nabízíme uživatelům ten nejlepší fotografický zážitek, který je na poli smartphonů dostupný, a to díky využití letitého know-how a stoleté tradice společnosti Leica, leadera v oblasti fotografování,“ kasal se při oficiálním odhalení Richard Yu, šéf spotřebitelské divize společnosti Huawei.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Celkem nalezneme na modelu P9 tři fotoaparáty. Jeden je na přední straně a má rozlišení osm megapixelů, další dva se pak ukrývají vzadu hned vedle sebe. Jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou prý zachytit více světla i detailů a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

K dosažení co nejvyšší kvality má sloužit také režim trojitého ostření. Duální fotoaparát totiž dokáže zaostřit pomocí laseru, výpočtu hloubky či podle kontrastu. V praxi si snímač automaticky vybere režim, který bude pro danou situaci nejvhodnější. Leica navíc připravila různé fotografické režimy, ve kterých by měly být barvy živější, nebo naopak hladší.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Výkon novinku nezahanbí

Nejen okolo zadní strany s duálním fotoaparátem se točí přednosti nového stroje. Ten láká i na poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Základem je osmijádrový procesor Huawei Kirin 955, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 2,5 GHz a další čtyři na 1,8 GHz.

Tento čip má k dispozici 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. V prodeji by se nicméně měla objevit také vyšší verze disponující 4 GB operační paměti a 64GB prostorem pro ukládání dat.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Dotykový displej, jehož úhlopříčka dosahuje hodnoty 5,2 palce, nabízí Full HD rozlišení. Huawei tak zvolil stejnou taktiku jako konkurenční společnost Xiaomi se svým modelem Mi 5. Ten má místo jemnějšího 4K panelu také Full HD rozlišení. Obraz sice není tak jemný, ale promítnout by se to mělo příznivě do pořizovací ceny. [celá zpráva]

Všechny zmiňované komponenty se ukrývají v těle z leteckého hliníku. Rozměry zařízení jsou 145 x 70,9 x 6,95 mm, přístroj je tedy velmi tenký. Hmotnost činí 144 g. Vše běží pod operačním systémem Android 6.0.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Bude i větší provedení

Zástupci společnosti Huawei se na tiskové konferenci nechali slyšet, že vedle modelu P9 se bude nabízet také větší verze P9 Plus. Ta bude mít stejný výkon, byť k dispozici nebude slabší model se 3 GB operační paměti, ale pouze vrcholná varianta se 4 GB.

Jak už samotný název napovídá, hlavním rozdílem bude velikost displeje. Plusko nabídne 5,5 palcovou obrazovku s Full HD rozlišením. Standard 4K opět chybí. Kvůli většímu displeji logicky narostly rozměry, a to na 152,3 x 75,3 x 6,98 mm. Zvýšila se také hmotnost na 162 g.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Smartphone Huawei P9 by se měl stejně jako větší verze P9 Plus objevit v nabídce tuzemských obchodů už koncem tohoto týdne, avšak pouze v rámci předobjednávky. Fyzicky bude přístroj skladem až v květnu.

Výrobce zatím prozradil cenu pouze menší devítky se 3 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Ta případné zájemce vyjde na 14 990 Kč. Výkonnější verze a model s větším displejem budou logicky o několik tisíc dražší.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Reklama

Výběr článků

Načítám