Hlavní obsah

Do Česka dorazil první skládací mobil od Samsungu. Cena je ale proklatě vysoko

Novinky, lez

V České republice se tento týden začal prodávat očekávaný smartphone Galaxy Fold, který je prvním chytrým telefonem společnosti Samsung se skládací konstrukcí a ohebným displejem. Případní zájemci musí nicméně počítat s tím, že novinka je v současnosti nejdražším telefonem, který je možné v tuzemsku zakoupit.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Článek

Prodejci si novinku cení na baťovských 54 990 Kč. Jen pro zajímavost, to je bezmála o 15 tisíc korun více než v případě nejlepšího a nejdražšího iPhonu 11 Pro, který je aktuálně k mání.

Na druhou stranu jablečný smartphone nabízí obyčejnou konstrukci, zatímco novinka dovede díky rozkládací konstrukci zastat i funkci tabletu.

Budoucnost patří skládacím mobilům s ohebnými displeji

Mobil

Novinka od společnosti Samsung má totiž dva displeje – na vnější a vnitřní straně. Ten vnitřní není jenom ohebný, lze jej úplně přehnout. Galaxy Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí.

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože mohou současně na větším displeji používat tři aktivní aplikace.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Microsoft jde vlastní cestou

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo více zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem. Po společnosti Samsung a Huawei poslal vlastní želízko do ohně americký Microsoft. Ten na to jde však úplně jinou cestou než konkurence.

Jak samotný název napovídá, Surface Duo má hned dvě obrazovky. Majitel telefon jednoduše rozevře jako knížku a bude mít obrazovku rozdělenou tenkým rámečkem uprostřed.

Představení chytrého telefonu Surface Duo od společnosti MicrosoftVideo: archív výrobce

Dotyková plocha každé obrazovky má 5,6 palce, což dohromady tvoří dotykovou plochu s poměrem stran 3:2. To je již dostatečně velká pracovní plocha. Navíc díky dvěma samostatným obrazovkám budou uživatelé moci pohodlněji pracovat s více aplikacemi najednou, podobně jako u klasického stolního počítače, ke kterému jsou připojeny dva monitory.

O detailních parametrech nového přístroje se zástupci amerického počítačového gigantu zatím příliš nerozpovídali.

Důvod je prostý – novinka se na pultech obchodů objeví až za rok, a tak bude výkon patrně ještě optimalizován podle toho, co výrobci jednotlivých komponent nabídnou. Tvůrci aplikací budou mít díky tomu zároveň dostatek času na to připravit je na příchod dvou dotykových obrazovek.

Microsoft se vrací do světa chytrých telefonů. S Androidem

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám