Hlavní obsah

Microsoft se vrací do světa chytrých telefonů. S Androidem

Novinky, lez

Po letech mlčení – a nutno připomenout, že i pro velkém neúspěchu – se společnost Microsoft rozhodla vrátit na trh s chytrými telefony. Americký softwarový gigant ovšem nebude u své novinky zvané Surface Duo využívat platformu Windows, ale vsadí na konkurenční systém Android od Googlu.

Surface DuoVideo: archív výrobce

 
Článek

Microsoft zkusí se svou novodobou prvotinou konkurovat nejrůznějším skládacím smartphonům s ohebnou obrazovkou.

Jak již samotný název napovídá, Surface Duo má hned dvě obrazovky. Majitel telefon jednoduše rozevře jako knížku a bude mít obrazovku rozdělenou tenkým rámečkem uprostřed.

Nejlepší stolní počítač od Microsoftu stojí 145 tisíc korun

Hardware

Dotyková plocha každé obrazovky má 5,6 palce, což dohromady tvoří dotykovou plochu s poměrem stran 3:2. To je již dostatečně velká pracovní plocha. Navíc díky dvěma samostatným obrazovkám budou uživatelé moci pohodlněji pracovat s více aplikacemi najednou, podobně jako u klasického stolního počítače, ke kterému jsou připojeny dva monitory.

Asi největší překvapení u Surface Dua je ovšem použitý operační systém. Microsoft se tentokrát nebude snažit prosadit vlastní platformu Windows, ale telefon nechá pracovat pod Androidem.

O detailních parametrech nového přístroje se zástupci amerického počítačového gigantu zatím příliš nerozpovídali.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Duo

Důvod je prostý – novinka se na pultech obchodů objeví až za rok, a tak bude výkon patrně ještě optimalizován podle toho, co výrobci jednotlivých komponent nabídnou. Tvůrci aplikací budou mít díky tomu zároveň dostatek času na to připravit je na příchod dvou dotykových obrazovek.

Kolik bude Surface Duo stát, zatím není jasné. Konkurenční skládací smartphony s ohebnými displeji stojí více než 50 tisíc korun, novinka bude ale pravděpodobně levnější, neboť je konstrukčně jednodušší.

První novinka od roku 2016

Ze světa chytrých telefonů se společnost Microsoft stáhla v roce 2016, kdy byly na pulty obchodů uvedeny poslední smartphony s operačním systémem Windows. Jedním z posledních byl model HP Elite X3, který na tehdejší dobu lákal na špičkovou výbavu.

Ještě dříve dal americký softwarový gigant vale klasickým mobilům, jejichž výrobu získal akvizicí části finské Nokie. Továrny prodal společnostem HMD Global Oy a FIH Mobile, tedy dceřiné firmě Foxconn Technology Group.

HP Elite x3

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám