Hlavní obsah

Čínský gigant Huawei se v tichosti stahuje z Ruska, začal zavírat prodejny

Moskva

Huawei je další technologickou firmou, která se začala stahovat z Ruska. Oficiálně to sice zástupci firmy nepotvrdili, za poslední tři měsíce už ale uzavřela čtyři prodejny. S odkazem na nejmenovaný zdroj na to upozornila ruská tisková agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z celkového počtu 19 obchodů byly uzavřeny již čtyři prodejny. První prodejna – v moskevském nákupním centru Rivera – byla uzavřena již 28. února. Následovaly prodejny v Novokuzněcku, Ufě a Rostově na Donu.

Zdroj blízký přímo společnosti Huawei přitom agentuře RIA Novosti potvrdil, že v nadcházejících měsících čeká stejný osud také další prodejny. Důvodem má být údajně nedostatek výrobků na ruských skladech, firma údajně přestala reagovat na žádosti o dodávky dalšího zboží. Svou roli ale v uzavírání prodejen sehrál patrně také výrazný pokles poptávky po smartphonech v této zemi.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

Oficiálně však firma z ruského trhu neodešla. Na rozdíl od řady dalších velkých technologických firem se Huawei nevymezil proti ruské agresi na Ukrajině.

Jak to bude s 5G sítěmi?

Ještě zkraje dubna to navíc vypadalo, že Rusko by mohla být pro tohoto čínského mobilního giganta zajímavá šance poté, co podnik již několik let čelí americkým sankcím a kvůli tomu jeho prodeje dramaticky klesají.

Řeč přitom není pouze o chytrých telefonech, ale také o klíčových technologiích mobilních operátorů.

„Dva hlavní světoví konkurenti Huawei – švédská společnost Ericsson a finská Nokia – se stáhli z Ruska poté, co prezident Vladimir Putin 24. února vyslal na Ukrajinu invazní síly. To způsobilo, že se Rusko snaží zaplnit velké mezery ve své ekonomice. Jedna naléhavá díra je v ruské bezdrátové technologii, včetně zavádění sítí 5G, které výrazně zaostávají za ostatními zeměmi. První 5G sítě jsou naplánovány na začátek příštího roku,“ komentoval předminulý měsíc nastalou situaci server Fortune s tím, že se v Rusku otevírá cesta právě pro Huawei.

Ten také upozornil, že koncem dubna čínský podnik v Rusku vypsal desítky nových pracovních míst.

Tvrdé dopady sankcí, Huawei dál ztrácí

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám