Hlavní obsah

Budoucnost elektroniky patří ohebným displejům

Novinky, mif

Minulý týden se v americkém Las Vegas konal největší veletrh spotřební a výpočetní techniky na světě International Consumer Electronics Show (CES). Na něm bylo patrné, že moderní elektronika bude lákat na ohebné obrazovky.

Foto: mif, Novinky

Motorola Razr (2019)

Článek

Novinek bylo na výstavišti v Las Vegas požehnaně. Patrné z nich bylo, že ohebné obrazovky jsou fenoménem, se kterým se budeme v letošním roce setkávat stále častěji. Patrně nejčastěji to bude u chytrých telefonů, kde flexibilní panely dávají největší smysl.

Krásně to je vidět u modelu Razr od společnosti Motorola, který je reinkarnací stejnojmenného telefonu z roku 2004. Novinka má 6,2palcový displej s poměrem stran 21:9. Když jej však složíte, můžete využívat druhou 2,7palcovou obrazovku pro zobrazení nejdůležitějších oznámení a rychlou práci s některými funkcemi telefonu.

CES 2020: Toto je nejkrásnější mobil s ohebným displejem

Mobil

Konkrétně můžete uskutečňovat hovory, odpovídat na zprávy, platit klepnutím, ovládat hudbu, dělat selfie, používat Google asistenta a přistupovat k přizpůsobeným nastavením, jako je například zapnutí nebo vypnutí Bluetooth, Wi-Fi, hotspotu a dalších – a to vše bez toho, abyste kdykoliv otevřeli váš telefon.

Konstrukce novinky je vyrobena z nerezavějící oceli a odolného skla 3D Gorilla Glass. Po vzoru svých předchůdců si novinka zachovává velmi tenký a elegantní design. Vedení podniku se přitom netají tím, že vyrobit takový přístroj nebylo vůbec jednoduché.

Zařízení je tedy ve složeném stavu velmi kompaktní – proti současné generaci mobilů je zhruba poloviční.

Foto: mif, Novinky

Motorola Razr (2019)

Foto: mif, Novinky

Motorola Razr (2019)

Má dva displeje

Jinou cestou se snažila vydat společnost Samsung se svým smartphonem Galaxy Fold. Ta místo kompaktních rozměrů vyrobila hybrida, který kromě mobilu nahradí i tablet.

Novinka od jihokorejského elektronického gigantu má totiž dva displeje – na vnější a vnitřní straně. Ten vnitřní není jenom ohebný, lze jej úplně přehnout. Galaxy Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože na větším displeji mohou současně používat tři aktivní aplikace.

Ohebné panely nicméně naleznou uplatnění také u počítačů, jak ukázala společnost Lenovo u svého modelu ThinkPad X1 Fold. Tato novinka připomíná na první pohled obyčejný laptop, obzvláště když nasadíte odnímatelnou klávesnici.

V jeho útrobách se však ukrývá 13,3palcový ohebný displej, který dovoluje plynule přecházet mezi nejrůznějšími způsoby použití od klasického kompaktního nastavení až po zcela plochý displej. Celé zařízení neváží více než jeden kilogram, takže na cestách nebude velkou přítěží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohýbací laptop ThinkPad X1 Fold od společnosti LenovoVideo: AP

Rolovací televizor

Sharp zase na flexibilní panel vsadil u svého nejnovějšího televizoru. OLED panel s úhlopříčkou 30 palců (76 centimetrů) a rozlišením 4K je ohebný a dokáže se automaticky srolovat do svého podstavce. Podobně jako kdybyste zatočili list papíru. Díky tomu se na obrazovku zbytečně nepráší ve chvíli, kdy ji nepoužíváte.

Unikátní technologie má i další přednosti. Obrazovku je možné rozvinout v různých poměrech stran – buď 21:9, nebo 16:9. Díky tomu se při sledování různých filmů nemusí obtěžovat s černými pruhy podél spodní a vrchní strany, které jsou jinak pro běžné TV typické.

Nový rolovací televizor od Sharpu by se měl začít prodávat ještě v letošním roce. Konkrétní datum dostupnosti však bude upřesněno až později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První rolovací televizor od společnosti SharpVideo: AP

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám