Hlavní obsah

BlackBerry se dál potápí. Šéf podniku nevylučuje prodej divize mobilních telefonů

Ztrátová kanadská společnost BlackBerry by uvažovala o prodeji své divize mobilních telefonů, pokud by se nepodařilo obnovit její ziskovost. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl generální ředitel podniku John Chen.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Generální ředitel Blackberry John Chen

Článek

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.

Podíl BlackBerry na světovém trhu s chytrými telefony se koncem loňského roku propadl pod dvě procenta, zatímco v roce 2009 dosahoval zhruba 20 procent. Firma během uplynulých tří let v rámci úsporných opatření propustila zhruba 9500 zaměstnanců, tedy více než polovinu své celkové pracovní síly.

"Pokud nedokážu vydělávat peníze na mobilních telefonech, tak na tomto trhu nebudu působit," řekl Chen agentuře Reuters. Chen se do čela BlackBerry postavil teprve loni v listopadu. Jeho cílem je zaměřit pozornost podniku na firemní a vládní klienty a na divizi služeb.

Společnost BlackBerry koncem minulého měsíce oznámila, že její čistá ztráta v uplynulém finančním roce prudce stoupla na 5,9 miliardy USD (zhruba 117 miliard korun) z 646 miliónů USD v předchozím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám