Hlavní obsah

BlackBerry se prodávat nebude. Půjčí si peníze a vymění šéfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Výrobce chytrých telefonů BlackBerry pozměnil své plány. Už se nehodlá nechat odkoupit jinou společností. Místo toho se bude snažit získat nový kapitál soukromým prodejem dluhopisů a zároveň vymění svého šéfa Thorstena Heinse.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost BlackBerry v létě oznámila, že zvažuje svůj prodej, v říjnu pak dostala nabídku na převzetí v hodnotě 4,7 miliardy dolarů (zhruba 89 miliard korun) od svého největšího akcionáře, finanční skupiny Fairfax Financial Holdings. Podle pátečních zpráv agentury Reuters má ale Fairfax potíže s financováním své nabídky.

BlackBerry chce získat nový kapitál soukromým prodejem dluhopisů, které lze později vyměnit za akcie. Fairfax by se měla na nákupu těchto dluhopisů podílet částkou až 250 miliónů dolarů. Akcie firmy zareagovaly na zprávu o zrušení plánu prodeje firmy propadem téměř o pětinu.

BlackBerry, která se původně jmenovala Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Na trhu smartphonů ale firma v posledních letech výrazně zaostala za telefony iPhone od společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

BlackBerry ve druhém finančním čtvrtletí prodělala 965 miliónů dolarů proti ztrátě 235 miliónů dolarů o rok dříve. Firma se letos rozhodla propustit zhruba 4500 zaměstnanců, což je kolem 40 procent její celkové pracovní síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám