Hlavní obsah

Apple zaplatí za zpomalování iPhonů další miliardy

Novinky, Miloslav Fišer
Washington

Společnost Apple ve své domovské zemi urovnala letitý spor ohledně zpomalování iPhonů. Počítačový gigant se tak dohodl celkem s 33 americkými státy a federálním okrskem hlavního města Washingtonu DC, že nebude již případ probírán před žádným soudem. Vedení Applu však bude muset v rámci urovnání zaplatit 113 milionů USD (2,5 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Připomeňme, že Apple rozhodně vyhráno ještě nemá. K urovnání došlo skutečně pouze v rámci federálního procesoru. Žaloba navržená letos v březnu, která se týká samotných spotřebitelů, se projednává odděleně.

Americkému podniku tedy hrozí, že bude muset sáhnout ještě hluboko do kapsy. V hromadné žalobě totiž američtí spotřebitelé chtějí po Applu 500 milionů USD, což odpovídá 11,1 miliardy korun.

Apple již zkraje února musel zaplatit například pokutu ve výši 25 milionů eur, tedy v přepočtu 572 milionů korun. Ta byla vyměřena francouzským úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (DGCCRF) také kvůli zpomalování iPhonů.

Apple čelí desítkám žalob. Kvůli zpomalování iPhonů

Mobil

Zpomalovat iPhony se starší baterií začal výrobce už na konci roku 2017, a to záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se podle mluvčího zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy baterie již není ve stoprocentní kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Apple se následně stal terčem soudních sporů kvůli tomu, že o této funkci dostatečně neinformoval uživatele. Ti pak mohli být uvedeni v omyl, že jsou jejich přístroje již zastaralé a pomalé, a mohli si kvůli tomu pořídit nový telefon s logem nakousnutého jablka.

Systém už má vypínač

Pod vlnou kritiky Apple již dříve zahrnul do systému možnost tuto „ochrannou funkci“ vypnout, ale to evidentně nebylo bráno jako polehčující okolnost při vyměření pokuty. Vypnutí je možné realizovat prostřednictvím položky zvané Kondice baterie, ve které se uživatelé přesně dozvědí, jak baterie vlivem používání telefonu zestárla.

Ve chvíli, kdy akumulátor není v nejlepší kondici, zobrazí se v této nabídce vypínač omezovací funkce. Pokud tedy uživatelé novějších jablečných smartphonů mají pocit, že jejich přístroj je zbytečně pomalý, mohou funkci jednoduše vypnout, nebo si zaplatit nový akumulátor.

U kolika procent výkonu baterie se začne přepínač přesně objevovat, Apple oficiálně neuvedl. Podle některých zahraničních zdrojů by to nicméně mělo být u přístrojů s 60 % a méně.

Foto: Novinky

Systém iOS nabízí informace o aktuálním stavu baterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Na světě je už miliarda uživatelů iPhonů

Letos uplynulo 13 let od doby, kdy byl světu představen první chytrý telefon s logem nakousnutého jablka. Tento rok se do historie zapíše především kvůli tomu,...

Výběr článků

Načítám