Hlavní obsah

Apple se stal na konci roku jedničkou v dodávkách smartphonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Americká technologická společnost Apple v loňském čtvrtém čtvrtletí poprvé za dva roky vystřídala jihokorejského konkurenta Samsung na pozici světové jedničky v dodávkách chytrých telefonů. Vyplývá to podle serveru CNBC z údajů několika analytických společností.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

 
Článek

Firma Strategy Analytics například uvedla, že Apple ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil dodávky smartphonů meziročně o sedm procent na 70,7 milionu přístrojů, zatímco dodávky Samsungu klesly o jedno procento na 68,8 milionu přístrojů. Třetí místo obsadila čínská společnost Huawei, které se dodávky propadly o sedm procent na 56 milionů přístrojů. Huawei se stala terčem obchodních restrikcí ze strany Spojených států kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu.

"Byl to nejlepší růstový výkon Applu od roku 2015," uvedl Neil Mawston z firmy Strategy Analytics. "Apple oživuje díky nižším cenám telefonů iPhone 11 a silnější poptávce v Asii a Severní Americe," dodal.

Telefony s logem nakousnutého jablka existují již 13 let

Mobil

V celém loňském roce si nicméně Samsung vedoucí pozici v dodávkách smartphonů udržel. Podle firmy Strategy Analytics dodal zákazníkům 295,1 milionu přístrojů. Druhé místo obsadila společnost Lenovo, zatímco Apple byl až na třetí příčce. Dodávky Huawei činily 240,5 milionu přístrojů a dodávky Applu 197,4 milionu přístrojů.

Celkové dodávky chytrých mobilních telefonů se loni podle firmy Strategy Analytics snížily o procento na 1,41 miliardy přístrojů. V samotném čtvrtém čtvrtletí dodávky klesly na 374,5 milionu z 376 milionů ve stejném období předchozího roku.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti nabízí Apple vedle starších modelů hned tři různé iPhony. To nejlepší na pultech obchodů představují iPhony 11 Pro a 11 Pro Max. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u předloňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Apple iPhone 11 ProVideo: archív výrobce

Základ nabídky tvoří iPhone 11, který má ambice stát se „lidovějším přístrojem“. Zástupci společnosti Apple se také na loňské premiéře netajili tím, že právě tento model bude podle jejich očekávání nejprodávanější. Oficiální prodejní výsledky však doposud nebyly zveřejněny.

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí smířit s některými kompromisy. Kvalitní OLED obrazovku nahradil například obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu. Na druhou stranu předchůdce měl na zadní straně pouze jeden fotoaparát, v případě nové jedenáctky jde tedy rozhodně o posun správným směrem.

Duální fotoaparát u novinky staví na hlavním 12megapixelovém fotoaparátu, který je doplněn o širokoúhlý objektiv.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám