Hlavní obsah

Apple chystá nejlevnější iPhone v historii

Novinky, mif

Fanoušci společnosti Apple již netrpělivě očekávají příchod nástupce současně nabízeného iPhonu 5. Podle některých zdrojů americký počítačový gigant poprvé v historii chystá hned dva nové chytré telefony. Vedle standardní verze by měla být k dispozici také levnější varianta. A právě tu si je možné prohlédnout na prvním videu.

Apple iPhone 5C

 
Článek

Levný jablečný telefon se bude jmenovat iPhone 5C, prodávat by se měl podle dosavadních odhadů za méně než deset tisíc korun - nižší cenu zatím žádný jiný mobil od Applu při uvedení na trh nenabídnul.

Hardwarová výbava by měla odpovídat současné pětce, celý kryt telefonu však už nebude kovový, ale plastový. Právě úspory při výrobě šasi by se měly do prodejní ceny promítnout nejvíce.

Přestože toto konstrukční řešení může působit laciným dojmem, je poměrně odolné. To vyzkoušeli redaktoři serveru Apple Daily. Přístroj zabalili do sáčku s mincemi a klíči a pořádně s ním zatřásli, telefon ale vše přečkal bez větší újmy.

Boj o větší podíl na trhu s chytrými telefony

Plastové kryty by se měly nabízet v různých barevných kombinacích. Místo tradičního bílého a černého provedení se spekuluje o zelené, modré, červené a žluté barvě.

Levný iPhone 5C by měl Applu pomoci získat početnou skupinu zákazníků, kteří nejsou za špičkový chytrý telefon ochotni utrácet horentní sumy. Díky tomu by se měl zastavit propad podílu amerického počítačového giganta na trhu. [celá zpráva]

Vyšší výkon nabídne iPhone 5S

Náročnější uživatele ale bude spíše zajímat nový iPhone 5S. Ten by se měl ukázat společně s levnější verzí 5C za necelé tři týdny. Premiéra je podle serveru AllThingsD naplánována na 10. září. [celá zpráva]

Proti aktuální pětce má novinka s přídomkem S nabídnout vyšší výkon, a to díky čtyřjádrovému procesoru A7 a 2 GB operační paměti. Podle některých zdrojů kapacita paměti zůstane stále na hodnotě 1 GB, jako u současné generace jablečného smartphonu. Ta má však pomalejší čip A6.

Foto: Novinky

iPhone 5S by se měl nově nabízet v odstínu šampaňsky zlaté.

I přes nárůst výkonu by měl být iPhone 5S úspornější až o 20 procent. Díky tomu by se měla výrazně prodloužit výdrž baterie. Stejně jako u levnější verze 5C se počítá s novou barevnou variantou, kromě černé a bílé by se model 5S měl nabízet také v šampaňské zlaté.

Dalším velkým vylepšením by měla být zabudovaná čtečka otisků prstů v domovském tlačítku. Odemknout telefon by tak díky tomuto systému mohli pouze prověření uživatelé. Podobný systém již dnes využívá celá řada laptopů, především korporátních.

Domovské tlačítko má být kvůli tomu, podobně jako kryt čočky fotoaparátu, chráněno safírovým sklem. To aby nedošlo k poškození čtečky otisků prstů.

Společnost Apple zatím informace o nových iPhonech oficiálně nepotvrdila. Zástupci firmy totiž žádné spekulace o nových přístrojích nikdy nekomentují až do oficiálního odhalení.

Foto: Apple

iPhone 5

Nový operační systém iOS 7

Foto: Apple

Operační systém iOs 7

Oba nové chytré telefony od společnosti Apple budou pracovat pod operačním systémem iOS 7. Ten americký počítačový gigant odhalil na začátku června. 

Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí uživatelské rozhraní sedmiček čistějším a svěžejším dojmem. Systém je daleko barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS. Zachována zůstala zaoblená grafika ikon v menu, kterou navrhl už u prvního iPhonu spoluzakladatel Applu Steve Jobs.

Apple vylepšil i práci s více aplikacemi najednou – tzv. multitasking. Všechny programy skutečně nyní mohou běžet na pozadí, až doposud tak pracovaly jen některé a další se spoléhaly pouze na vyskakující notifikace. Pracovat však nebudou aplikace permanentně, systém bude automaticky vyhodnocovat uživatelskou činnost a podle toho je bude připravovat.

Například pokud bude na iPhonu či iPadu každé ráno spouštěna čtečka elektronických knih, iOS 7 si to bude pamatovat a bude program vždy připravovat. Tento systém by měl mít pozitivní vliv na celkovou odezvu systému a v neposlední řadě i na výdrž baterie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám