Hlavní obsah

A taky se ohýbá. Na zničení vlajkové lodi od Sony stačí jen ruce

Novinky, ort

Honba za co nejtenčí konstrukcí u smartphonů si vybírá svou daň. Líbivě vyhlížející smartphony jdou často ohnout i holýma rukama. Takové problémy musely v minulosti řešit společnosti Apple i Huawei. Snadno ohnout jde ale i nový top model Sony Xperia Z5 Premium.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia Z5 Premium se dá ohnout holýma rukamaVideo: jerryrigeverything.com

 
Článek

Otestovat odolnost vlajkové lodi společnosti Sony se rozhodl uživatel Jerry Rig, který se specializuje na opravy a testování elektroniky, automobilů a motorek. Ten mimochodem už loni v listopadu upozornil na to, že problémy s ohýbáním má také nový Nexus 6P, který vyrobila čínská společnost Huawei ve spolupráci s americkým Googlem. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Nový Nexus 6P je možné snadno ohnoutVideo: jerryrigeverything.com

Jak je vidět na videu výše, na ohnutí Xperie Z5 Premium nepotřeboval tento nadšenec kdovíjak velké úsilí. Vzal přístroj do ruky, zapřel se palci o zadní stranu a prostě jej ohnul. Přitom jde vidět, jak část kovové konstrukce praskla.

K ohybu došlo v místě, kde se nachází pohotovostní tlačítko. Právě v této části je totiž v kovové slitině vyříznut otvor, což způsobuje oslabení celé konstrukce, jejíž tloušťka dosahuje hodnoty pouze 7,8 mm.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Jak se k problémům s ohýbáním postaví výrobce, a zda bude případně nechtěně poničené přístroje přijímat k reklamaci, se zatím neví. Přesně tak se totiž k problémům s ohýbáním postavila loni společnost Apple. Neúmyslně poničené přístroje lidem v rámci zkráceného reklamačního řízení měnila bezplatně za nové.

K ohnutí smartphonu totiž může relativně snadno dojít, pokud je umístěn v kapse v těsných džínách. Stačí, aby si pak jeho majitel sedl – u iPhonů bylo přitom jedno, zda měl přístroj vložený v přední nebo zadní kapse, prostě se ohnul. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Nový iPhone 6 se ohýbá, stěžují si zákazníciVideo: Unbox Therapy

Co umí Xperia Z5 Premium?

V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Jedním z největších lákadel novinky je bezpochyby displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840x2160 pixelů, jde tedy o standard 4K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám