Hlavní obsah

A přece se bude prodávat. Nejlepší mobil od Huawei zamířil do Evropy

Novinky, mif

Dlouho nebylo jasné, zda se špičkové telefony Huawei Mate 30 a Mate 30 Pro budou prodávat v Evropě. Nyní případným zájemcům svitla naděje, neboť na prvních trzích v rámci kontinentu se novinky skutečně začaly nabízet.

Představení chytrých telefonů ze série Huawei Mate 30Video: archív výrobce

 
Článek

Oficiálně jsou telefony Mate 30 a Mate 30 Pro dostupné pouze v domovské Číně a v Malajsii. Na vlastní pěst však přístroje začal dovážet do Rumunska jeden tamní e-shop. Nyní se k tomu samému kroku odhodlalo také oficiální zastoupení společnosti Huawei ve Španělsku, byť nabízí pouze lepší verzi Pro.

První mobil s ohebným displejem od Huawei je vyprodaný. Překupníci chtějí až 200 tisíc

Mobil

Cena pro španělský trh však uvedena není. Jisté je nicméně to, že přístroj se bude snažit uspět na tamním trhu s osekaným Androidem. Ten neobsahuje Mapy Google, mailového klienta Gmail, přehrávač YouTube ani obchod s aplikacemi Google Play.

Mate 30 a Mate 30 Pro šly v zahraničí do prodeje s osekaným Androidem kvůli americkým sankcím, jež byly na společnost Huawei uvaleny v květnu letošního roku. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei představené po květnu musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Mate 30 má 6,6palcový OLED displej s rozlišením 2340 x 1080 obrazových bodů. Verze Pro pak sází překvapivě na menší obrazovku, avšak s vyšším rozlišením – OLED panel má úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení 2400 x 1176 bodů.

Srdcem novinek je špičkový procesor Kirin 990. Nový čipset staví na 7nm výrobním procesu, díky němuž by měl být dostatečně výkonný, ale zároveň také energeticky nenáročný. Procesor má tříúrovňovou strukturu, skládá se tedy ze dvou ultra velkých jader, dvou velkých a čtyř malých jader s dominantní frekvencí do 2,86 GHz.

Když telefony s osekaným Androidem představují bezpečnostní riziko

Software

Čip navíc používá 16jádrový grafický procesor Mali-G76, který by měl mít dostatek výkonu prakticky na jakoukoli moderní hru. Základní třicítka má k dispozici 6 GB operační paměti, verze Pro pak 8 GB. Obě provedení počítají se 128GB pamětí a podporou karet NM.

Na zadní straně modelu Mate 30 se nachází trojitá kamera SuperSensing. Ta se skládá z 40Mpx SuperSensing hlavního fotoaparátu, 16Mpx ultraširokoúhlého snímače a teleobjektivu s 8Mpx. Mate 30 Pro se chlubí hned čtyřmi objektivy na zadní straně – quad-camera systém je složený z 40Mpx Cine Camera snímače, 40Mpx SuperSensing fotoaparátu, 8Mpx teleobjektivu a kamery s hloubkovým 3D snímáním.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám