Hlavní obsah

Jako ze Star Treku. 5G sítě umožní holografické hovory

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Mobilní sítě páté generace, které jsou často označovány zkratkou 5G, mají ambice změnit internetový svět. Díky vysokým přenosovým rychlostem totiž bude možné různá zařízení používat způsoby, jakými to zatím nebylo myslitelné. To demonstroval například Vodafone na právě probíhajícím filmovém festivalu v Karlových Varech – zástupci nejmladšího operátora uskutečnili první holografický hovor na našem území.

Foto: archív operátora

Demonstrace holografického rozhovoru rychlostí 5G na připojení od Vodafonu v Karlových Varech

Článek

K realizaci byla vybudována provizorní 5G síť, v rámci níž chtěl Vodafone demonstrovat možnosti nové technologie. Viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka se sice festivalu účastnit nemohl, nicméně na pódiu se stejně objevil – podobně jako ve sci-fi seriálu Star Trek byl totiž na akci přenesen jeho hologram, a to ze vzdálenosti 120 km.

„Holografický hovor je symbolem toho, kam už se posunuly možnosti komunikačních technologií. A nejde jen o nějaký laboratorní test. V Karlových Varech jsme spustili první českou 5G síť, která už je připravená na reálný provoz. Položili jsme tak základy pro budování gigabitové společnosti,“ prohlásil Petr Dvořák, generální ředitel českého Vodafonu, který si na pódiu s holografickým kolegou povídal.

Ten zároveň upozornil, že holografické hovory jsou velmi náročné na přenosovou rychlost. Právě proto se holografické hovory jen tak standardem v mobilní komunikaci nestanou, a to patrně ani po zavedení standardu 5G napříč celou republikou.

Foto: archív operátora

Rychlost 5G připojení od Vodafonu v Karlových Varech

Vyšší rychlost, nižší latence

Síť Vodafonu nyní pokrývá část města a nabízí přenosovou rychlost bezmála 1 Gbit/s – tak rychlé mobilní připojení dosud v Česku v reálném prostředí jinde neexistuje.

V reálných podmínkách testuje 5G také konkurenční O2. Tento operátor demonstroval již minulý měsíc v Kolíně rychlost přes 500 Mbit/s. Pro srovnání, standard 4G nabízí v Česku průměrné rychlosti okolo 45 Mbit/s.

„Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu,“ popsal hlavní přednosti ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Zkouška 5G připojení v reálných podmínkáchVideo: Novinky

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám