Hlavní obsah

Vyšší rychlost, nižší latence. V Česku se již testuje 5G připojení

Novinky, mif

Operátor O2 začal v Česku v reálném prostředí testovat mobilní 5G síť, kterou v budoucnu budou moci podle dosavadních odhadů již za dva roky využívat tuzemští uživatelé. A to nejen na svých chytrých telefonech, ale také prostřednictvím dalších zařízení, která budou připojena k celosvětové počítačové síti. Mezi hlavní přednosti má kromě vyšších přenosových rychlostí patřit také nižší latence připojení.

Zkouška 5G připojení v reálných podmínkáchVideo: Novinky

 
Článek

„Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu,“ popsal hlavní přednosti ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

O2 již v minulosti v Kolíně testovalo rychlejší připojení, o plnohodnotný 5G internet však tehdy nešlo. Operátor pouze vylepšil stávající standard čtvrté generace tak, že nabízí stejnou rychlost jako 5G – spojil několik frekvenčních pásem dohromady a doplnil je o technologie 4x4 MIMO a 256QAM.

Testuje se v reálných podmínkách

Tento týden však bylo spuštěno testování 5G v reálných podmínkách, a to opět v Kolíně. Během testů dosahovalo 5G připojení rychlosti přes 500 Mbit/s. Pro srovnání, standard 4G nabízí v Česku průměrné rychlosti okolo 45 Mbit/s.

„Mobilní sítě páté generace přinesou velkou změnu nejen pro připojení přenosných zařízení, ale také pro pevné připojení domácností a firem tam, kde není dostatečně rychlý kabelový internet,“ zdůraznil Hruška.

Foto: archív operátora

Naměřená rychlost 5G připojení v Kolíně

Síť 5G O2 v Kolíně testuje společně se společností CETIN a vybavením od společnosti Ericsson. Technologii operátor spustil na pronajaté testovací frekvenci 3,5 GHz doplněné o technologie Massive MiMo 64T64R a 256QAM.

„Na příchod sítí páté generace se nechystáme zavření v laboratořích – naopak je testujeme v reálných podmínkách s předními světovými dodavateli,“ uzavřel ředitel technologické divize O2.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám