Hlavní obsah

Jde to i levněji. Nové smartphony Pixel srazily ceny na polovinu

Novinky, lez

Ceny těch nejlepších telefonů současnosti se šplhají do astronomických výšin. I když je můžeme ospravedlnit nabízenou výbavou a vysokým výkonem, někteří výrobci ukazují, že to jde dělat i jinak – například nové Pixely srazily cenovky na polovinu. S jakými kompromisy se kvůli tomu budou muset uživatelé smířit?

Pixel 3aVideo: archív výrobce

 
Článek

Za více než 40 000 Kč se nabízejí v současnosti vrcholná provedení chytrých telefonů od společností Samsung i Apple. A bude hůř. S érou skládacích smartphonů s ohebnými displeji má cenovka vzrůst na více než 50 tisíc.

Právě proto se někteří výrobci od tohoto trendu odvrací a soustředí se na cenově dostupnější přístroje, příkladem budiž Alcatel se svými letošními novinkami. Jedním dechem je však nutné dodat, že s nižší cenovkou se zpravidla musí uživatelé smířit s řadou kompromisů.

Tomu se snažila vyvarovat společnost Google u modelů Pixel 3a a Pixel 3a XL. Plnohodnotné trojky bez písmenka „a“ v názvu se totiž nabízí za částky přesahující 20 000 Kč, zatímco novinky mají stát polovinu této sumy, tedy okolo deseti tisíc. A kompromisů má být u nich minimum.

Rozdílné displeje, výbava stejná

Oba modely se od sebe liší pouze zvolenou obrazovkou, a tedy logicky také proporcemi. Pixel 3a má obrazovku s úhlopříčkou 5,6 palce, poměr stran 18:9 a rozlišení 2280 x 1080 pixelů. Rozměry telefonu jsou pak 151,3 x 70,1 x 8,2 mm.

Větší bratříček s označením XL nabízí šestipalcový displej s Full HD+ rozlišením, kvůli čemuž narostly rozměry na 160,1 x 76,1 x 8,2 mm a hmotnost na 167 gramů.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek

Hardwarová výbava obou telefonů je jinak totožná. Smartphone pohání osmijádrový procesor Snapdragon 670, u nějž jsou dvě jádra taktována na 2,0 GHz a zbývajících šest na 1,7 GHz. Tento čip je proti současné generaci supertelefonů o polovinu pomalejší, ale pro běžné uživatele by měl být jeho výkon dostatečný.

Telefon dále nabízí 4 GB operační paměti a 64 GB úložiště, slot pro paměťové karty bohužel chybí.

Pouze jeden hlavní fotoaparát

Smířit se budou muset také uživatelé s absencí duálního objektivu na zadní straně, místo toho nabízí modely Pixel 3a a 3a XL jeden 12,2Mpx senzor se světelností f/1.8. Video lze nahrávat až v rozlišení 4K, nechybí ani zpomalené záběry až 240 FPS v HD rozlišení, případně 120 FPS ve standardu Full HD. Přední kamera má rozlišení 8 MPx a nabízí světelnost f/2.0.

Zabudovaný akumulátor se chlubí kapacitou 3000 mAh. Vše pracuje pochopitelně pod operačním systémem Android.

Kdy se obě novinky objeví na pultech tuzemských obchodů, není v tuto chvíli jasné.

Foto: archív výrobce

Pixel 3a

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám