Hlavní obsah

První mobil s foťákem existoval už před 20 lety

Novinky, lez

Fotoaparáty jsou v dnešní době neodmyslitelnou součástí chytrých telefonů. Před 20 lety tomu tak ale nebylo, vůbec první mobil s integrovaným fotoaparátem se totiž objevil na trhu 17. května 1999. Ani samotný výrobce patrně tehdy netušil, jak významnou roli budou fotoaparáty v mobilech hrát. V současnosti se totiž výrobci předhánějí, kdo nabídne atraktivnější fotoaparát ve smartphonu.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Za prvním mobilem s integrovaným fotoaparátem stojí společnost Kyocera, šlo o model VP-210 Visual Phone. Tlačítkový telefon, který měl dokonce ještě anténu, měl nad displejem nepřehlédnutelné oko – objektiv fotoaparátu.

Spojit mobil a fotoaparát se snažil již dříve americký vynálezce Daniel Henderson. Jeho model Intellect, který byl vybaven černobílým displejem, byl schopný přijímat i odesílat obrazová data přes centrum zpráv.

Mobil VP-210 Visual Phone

Intellect se však masové výroby nedočkal, prvenství tedy patří společnosti Kyocera, která uvedla telefon s barevným displejem. Málem jí přitom prvenství vyfoukly jiné společnosti, neboť na podobném zařízení pracovalo hned několik výrobců současně – například Motorola či Samsung.

Mobil Kyocera VP-210 Visual Phone vážil 165 gramů a do jeho paměti se vešlo 20 fotografií o velikosti menší než 1 Mpx. Za přístroj si výrobce účtoval 325 dolarů, což je podle aktuálního kurzu bezmála 7500 korun. Navzdory prvenství se tento mobil jinak dramaticky úspěšným nestal.

Foto: Daniel Henderson

Mobil Intellect

Fotoaparáty v hlavní roli  

V současnosti jsou to právě fotoaparáty, na které se výrobci chytrých telefonů zaměřují nejvíce. Každý rok se předhánějí, kdo nabídne pokročilejší modely s lepší obrazovou kvalitou. Velkým trendem posledních let je integrace více hlavních objektivů.

Díky tomu telefony zvládnou pořizovat momentky z různých úhlů. Kromě hlavního snímače jsou totiž zpravidla osazeny ještě teleobjektivem pro bezztrátové přiblížení foceného objektu, případně ještě širokoúhlým objektivem. Ten se hodí na focení krajin a architektury.

Někteří výrobci více objektivů využívají k tomu, aby dosáhli profesionálnější kvality momentek. Sekundární objektiv tak může sloužit k měření hloubky ostrosti. Díky tomu pak dovede lépe oddělit focený objekt od pozadí, které je rozmazané. Moderní mobily jsou tak schopny pořídit velmi kvalitní snímky, které v některých aspektech mohou konkurovat – nebo dokonce i předčít – klasické fotoaparáty.

Na více objektivů u smartphonů láká například Samsung, Nokia, Apple či Huawei.

Samsung Galaxy S10+Video: Václav Toman, Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: Nokia 9 PureViewVideo: archiv výrobce

BEZ KOMENTÁŘE: Huawei P30 SeriesVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Nové iPhony XS a XS Max

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Mobilní telefony s fotoaparátem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám