Hlavní obsah

Huawei je podle CIA financován čínskou armádou a rozvědkou

Washington

Americká tajná služba se domnívá, že čínskou společnost Huawei Technology financují čínské bezpečnostní orgány. Napsal to britský list The Times. Huawei obvinění označila za neopodstatněné.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CIA

CIA

Článek

Podle zdroje listu americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) došla k závěru, že se na financování Huawei Technology podílí bezpečnostní komise Čínské komunistické strany, tajná služba a armáda. CIA o tomto zjištění už dříve informovala své partnery ze skupiny Five Eyes, do níž patří kromě USA rovněž Británie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

The Times otiskl také reakci čínské firmy. „Huawei nekomentuje nepodložená obvinění anonymních zdrojů založená na nulových důkazech,“ sdělil britskému listu zástupce firmy.

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei však obvinění ohledně špionáže odmítá.

Hrozbu představuje také ZTE

Podobné potíže jako Huawei má v USA i další čínská firma ZTE Corp. Ve zprávě tajných služeb pro americký Kongres v roce 2012 se uvádělo, že čínské firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojené s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA.

Loni americké ministerstvo obchodu ZTE obvinilo z nelegálního dovozu zboží amerického původu do Íránu a Severní Koreje. Kvůli americkým sankcím pak musela loni mezi dubnem a červencem ZTE téměř přerušit obchodování s USA. Sankce byly zrušeny, až když ZTE zaplatila pokutu 1,4 miliardy dolarů (32 miliard korun).

Jak napsala agentura Reuters, USA budou na květnové konferenci v Praze od partnerů žádat, aby se připojili k bezpečnostním opatřením USA. Má to firmě Huawei zkomplikovat snahu ovládnout telekomunikační sítě. V Praze se bude v květnu konat mezinárodní konference o společných postupech při zajištění kybernetické bezpečnosti.

Nástroj špionáže?

Washington ale tvrdí, že každá země, která do svých komunikačních sítí páté generace (5G) nasadí zařízení Huawei, dává Pekingu do rukou nástroj ke špionáži. Uvedla to agentura AP.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, provádí už nyní v České republice.
Technologie zmíněných firem představují na citlivých místech riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Výběr článků

Načítám