Hlavní obsah

Konkurence sílí, ceny padají. Samsungu klesl čtvrtletní zisk o 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská společnost Samsung Electronics zřejmě za první čtvrtletí vykáže nejslabší zisk za více než dva roky. Podle předběžných údajů jí provozní zisk meziročně klesl o 60 procent na 6,2 bilionu wonů (téměř 125 miliard Kč). Hospodaření firmy zasáhly především nižší ceny paměťových čipů a zhoršení poptávky po displejích, ale také rostoucí konkurence na trhu chytrých telefonů.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Akcie firmy na zprávu zareagovaly poklesem jen o 0,2 procenta, neboť řada investorů předpokládá zvýšení cen čipů v druhé polovině roku, uvedla agentura Reuters.

Analytici dotazovaní společností Refinitiv očekávali v průměru provozní zisk 6,8 bilionu wonů. Příjmy se firmě podle předběžných údajů snížily o 14 procent na 52 bilionů wonů. Samsung pravidelně zveřejňuje odhady zisku před detailními výsledky, ty má oznámit koncem dubna.

Firma už dříve varovala před zhoršením čtvrtletních výsledků z důvodu poklesu cen paměťových čipů a zpomalující se poptávky po displejích používaných v telefonech iPhone firmy Apple. Kromě toho ziskovost výroby jejího chytrého telefonu Galaxy poznamenaly náklady na inovace, konkurence čínských rivalů i neochota spotřebitelů měnit starší přístroje za modernější.

Čipy Samsungu používá většina velkých výrobců chytrých telefonů včetně Applu, dodává je ale také pro cloudové severy Amazonu a dalších podniků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám