Hlavní obsah

Nizozemsko chce zakázat používání telefonu při jízdě na kole

Amsterdam

Nizozemská vláda chce od 1. července letošního roku zakázat používání mobilních telefonů při jízdě na kole. Uvedla to veřejnoprávní televize NOS s odkazem na informace z ministerstva dopravy. Kdo bude po tomto datu přistižen při telefonování nebo psaní SMS zpráv, měl by dostat pokutu 95 eur (přes 2400 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Cyklistka v Amsterdamu. Ilustrační foto

Článek

„Hodláme lidem ukázat, že s nebezpečným dopravním chováním budeme bojovat. Budeme hodně přísní a bude se trestat, obzvláště hned v období po 1. červenci,“ řekl ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus. „Tím, že bude někdo zastaven, se ostatním jasně sdělí, že jeho chování bylo nebezpečné a že se tím zabývá,“ dodal.

V Nizozemsku je kolo velmi oblíbený dopravní prostředek. V roce 2017 v zemi zahynulo 207 cyklistů. Podle odborníků bylo používání mobilního telefonu příčinou každé čtvrté dopravní nehody s účastní bicyklu. Podle statistik používá při jízdě na kole k telefonování, psaní SMS zpráv či poslouchání hudby mobilní telefon čtvrtina Nizozemců.

Cílem normy, kterou navrhla Grapperhausova vládní kolegyně, ministryně dopravy Cora van Nieuwenhuizenová, je snížit počet dopravních nehod.

Používání mobilního telefonu při jízdě autem je v Nizozemsku zakázáno už dlouho. Pokud někoho přesto policie při telefonování či posílání SMS zpráv přistihne, hrozí mu pokuta 240 eur (téměř 6200 Kč). Nižší pokutu pro cyklisty navrhlo ministerstvo dopravy proto, že motoristé mohou podle nich způsobit svým nezodpovědných chováním mnohem větší škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám