Hlavní obsah

LTE sítě pomáhají zachraňovat životy. Novou technologii testují v USA stovky záchranářů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LTE sítě vnímá většina tuzemských uživatelů jako prostředek, jak přistupovat ze svého mobilního zařízení k rychlému internetu. V USA nicméně tato technologie pomáhá záchranářům v jejich práci. Novou síť FirstNet, která na LTE staví, testují již stovky záchranných a bezpečnostních jednotek. Technologie byla nasazena i zkraje listopadu při masivních požárech ve městě Paradise.

Foto: Terray Sylvester, Reuters

Hasiči u domu zničeného požárem v kalifornském Paradise.

Článek

Kalifornské město Paradise a přilehlá městečka s okolím se změnila 8. listopadu během několika hodin v ohnivé inferno. Příčina požáru nazvaného Camp Fire se stále vyšetřuje, ale už teď je jisté, že jde o nejničivější požár v dějinách Kalifornie.

Zemřelo v jeho důsledku 85 osob a 17 dalších bylo zraněno včetně pěti hasičů. Oheň zasáhl území o rozloze více než 62 tisíc hektarů a zničil téměř 19 tisíc budov. Celkové škody se odhadují na 7,5 až 10 miliard dolarů. Všudypřítomný kouř ale zasáhl i místa vzdálená stovky kilometrů a znepříjemňoval milionům Kaliforňanů život více než dva týdny. Ve stejné době navíc vypukl další obří požár na jihu „Zlatého státu“ u Los Angeles.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Hasič bojuje s plameny v kalifornském Simi Valley.

Oheň spálil mobilní vysílače

Následky však mohly být podle všeho ještě horší, oheň totiž spálil nejen domy, ale i všechny mobilní vysílače v oblasti, a nefungovalo běžné pokrytí mobilním signálem, nešlo se nikam dovolat a nefungoval ani internet.

Komunikaci záchranářů a zástupců postižených obcí musely proto provizorně nahradit mobilní LTE vysílače, generátory a záložní zdroje. Jakmile to bylo možné, technici okamžitě odstranili spálenou infrastrukturu a začali ji nahrazovat novou, aby byla plně obnovena mobilní síť a lidé mohli komunikovat s příbuznými a přáteli a dát jim o sobě vědět. Mělo to ale i nezanedbatelný psychologický efekt – tisíce lidí, kteří nemají kam jít, vidí, že se na ně nezapomnělo, a že okamžitě začala obnova základní infrastruktury.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Požár se šíří bleskovou ryhclostí.

Nová síť FirstNet

Při boji s ohnivým živlem americkým hasičům výrazně asistuje síť FirstNet. Tato obří mobilní LTE síť, kterou buduje americký operátor AT, slouží ke komunikaci hasičů, ale i dalších záchranných a bezpečnostních složek v případě různých katastrof. Lze jejím prostřednictvím komunikovat nejen hlasem, ale i posílat data (fotografie, videa, mapy).

Vytvoření FirstNetu schválil americký Kongres už v roce 2012 a nyní ho testuje téměř 1500 záchranných a bezpečnostních jednotek v USA. Například v Kalifornii však jeho výstavbu povolili až na samém konci roku 2017 jako přímou reakci na loňské ničivé požáry. Celkové náklady na jeho vybudování se mají vyšplhat až na 6,5 miliardy dolarů (téměř 150 miliard korun).

Američané si od FirstNetu, který bude příští rok dokončen teprve ze 40 %, slibují i možnost bezpečné komunikace nejen v případě velkých přírodních katastrof, jako jsou zemětřesení, hurikány, požáry nebo záplavy, ale i při organizaci velkých sportovních událostí, kdy je velké množství lidí soustředěno na malém území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám