Hlavní obsah

Zdraží mobily? Výrobce v Evropě čekají poplatky za Google Play

Brusel

Americká internetová společnost Google bude výrobcům chytrých telefonů a počítačových tabletů účtovat v Evropě licenční poplatky za používání populárního obchodu s aplikacemi Google Play, který je nedílnou součástí hojně rozšířeného systému Android. Poplatky by se mohly negativně promítnout do konečné ceny nových telefonů.

Foto: Reuters

Google Android.

Článek

Zavedení licenčních poplatků je podle agentury Reuters součástí změn, které firma představila ve snaze vyhovět červencovému rozhodnutí Evropské komise ohledně porušování pravidel hospodářské soutěže. Výrobcům nicméně Google umožní používat i konkurenční verze operačního systému Android.

Zavedení licenčních poplatků má podle Googlu kompenzovat výpadek příjmů spojený se splněním požadavků komise. „Protože předinstalace vyhledávače Google Search a prohlížeče Chrome spolu s našimi dalšími aplikacemi pomáhala financovat vývoj a bezplatnou distribuci Androidu, zavedeme novou placenou licenční smlouvu pro chytré telefony a tablety dodávané do EHP (Evropského hospodářského prostoru),“ uvedl viceprezident podniku Hiroshi Lockheimer.

EHP zahrnuje 28 členských zemí Evropské unie, a to včetně České republiky, ale také Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Výše poplatků upřesněna nebyla

Změny vstoupí v platnost 29. října a budou platit pro všechny nové chytré telefony a tablety v EHP. Společnost Google podle agentury AFP neupřesnila výši licenčních poplatků. Upozornila, že výrobci budou sami rozhodovat o tom, zda tyto licenční poplatky přenesou na své zákazníky.

Komise dospěla k závěru, že Google zneužívá dominantního postavení svého operačního systému Android, a to mimo jiné tím, že výrobce do telefonů s tímto systémem nutí spolu se svým obchodem Google Play předinstalovávat také svůj internetový vyhledávač Google Search a prohlížeč Chrome. Komise firmě za zneužívání dominantní pozice vyměřila rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (112 miliard Kč) a společnost dostala 90 dní na to, aby zjednala nápravu. Jinak jí hrozilo každodenní penále až pět procent průměrného denního obratu mateřské firmy Alphabet.

Evropská komise podle AFP uvedla, že plánovaná opatření důkladně prozkoumá a posoudí, zda jsou účinná a zda respektují její červencové rozhodnutí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám