Hlavní obsah

Neomezené volání a 30 GB dat za 160 korun pobláznilo Itálii

Novinky, mif

S nabídkou mobilního tarifu, která nemá v Česku obdoby, přišel už na konci května v Itálii operátor Iliad. Neomezené volání a 30 GB dat k tomu za 160 korun tamní obyvatele doslova nadchlo, a tak společnost po měsíci a půl hlásí vyprodáno.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je nám velkým potěšením, že můžeme oznámit, že naše služby začal využívat první milión zákazníků. K dosažení tohoto milníku nám stačilo pouhých 50 dní,“ pochlubili se zástupci operátora.

Itálii nejmladší tamní operátor pobláznil především svou cenovou politikou. Velmi výhodný tarif s neomezeným voláním a 30 GB dat za 160 Kč totiž nabídl právě jen prvnímu miliónu zákazníků.

Nakonec se ale rozhodl plány změnit. „Zájem ze strany uživatelů překvapil i nás, proto jsme do oběhu uvolnili dalších 200 tisíc SIM karet pro případné zájemce, na které se zatím nedostalo,“ doplnili zástupci operátora.

Nejde o nekalou obchodní praktiku

Operátor patří francouzskému miliardáři Xavieru Nielovi. Ten se nechal slyšet, že od nové cenové nabídky si slibuje především vyšší podíl na trhu. Během dvou až tří let by chtěl ovládat až 10 % italského mobilního trhu, tedy aby měl SIM kartu s logem Iliad každý desátý Ital.

Společnost pro agenturu Reuters uvedla, že nejde o žádné nekalé obchodní praktiky. Cena 160 Kč za daný tarif prý přesně odpovídá nákladům na italském trhu a byla vypočítána tak, aby podnik neprodělával.

Sluší se nicméně podotknout, že v domovské Francii nabízí Iliad pod značkou Free mobilní tarify dráže. Například za 20 eur (520 Kč) tam lidé získají neomezené volání s pouze 25GB datovým limitem.

V Česku je dráž

S Itálií – a nutno podotknout, že také s celou řadou dalších evropských trhů – se nabídky tuzemských operátorů měřit nemohou. Za částky mezi 700 a 800 Kč se totiž v Česku nabízí neomezené volání a datový limit maximálně 10 GB.

Dokládá to také analýza Evropské komise, podle níž patří mobilní služby v Česku k nejdražším v celé Unii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám