Hlavní obsah

Mobilní služby v Česku jsou mimořádně drahé

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny volání a využívání dat v mobilních sítích jsou v České republice ve srovnání se zahraničím stále mimořádně vysoké. Podle analýzy Evropské komise patří tyto služby v ČR k nejvyšším v Evropské unii.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky analýzy, která porovnávala ceny při zohlednění parity kupní síly a porovnávala modelovou spotřebu provolaných minut, SMS a dat, dopadly pro Česko neslavně.

„V každém spotřebitelském koši byla nejlevnější nabídka v České republice výrazně nad průměrem EU,“ uvádí se v analýze. Mobilní operátoři ale analýzu EU, která je založena na datech z loňského února u volání a SMS a z července 2017 u dat, bagatelizují.

„Zmiňovaný průzkum nevypovídá o současné situaci na trhu. O2 nabídku tarifů neustále zlepšuje. Loni jsme představili výhodné skupinové balíčky O2 Spolu a přidali data do neomezených tarifů. Před týdnem jsme pak začali nabízet nové tarify O2 Data, kde je možné získat například 10 GB dat za 499 korun,“ sdělila mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Srovnání jednotlivých trhů je spíše otázka pro regulátora než operátora
Veronika Exnerová, mluvčí Vodafone

Operátoři rovněž uvádějí, že velká část zákazníků v České republice neplatí ceny uvedené v ceníku, ale mají individuálně sjednané slevy. Jedná se třeba o zákazníky, kteří operátorovi oznámili, že od něj chtějí odejít, a on jim proto nabídl cenu nižší.

Podle Veroniky Exnerové z Vodafonu průzkum Evropské komise počítá s takzvanými ceníkovými cenami a nezohledňuje slevy. „Úřad na ochranu hospodářské soutěže loni v listopadu zveřejnil závěry svého zkoumání, kdy říká, že velká část českých zákazníků využívá mobilní služby za nižší než ceníkové ceny, a tento stav hodnotí z pohledu hospodářské soutěže pozitivně,“ uvedla Exnerová. „Vodafone v průběhu loňského roku výrazně vylepšil nabídku dat jak u předplacených karet, tak u tarifů, což snižuje cenu spotřebních košů uvedených ve studii o desítky procent,“ doplnila.

Podobně reagovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. „Jde o data neaktuální, přesněji z února, respektive července 2017, a neúplná, posuzující ceníkové nabídky,“ řekla Kemrová.

V Polsku to jde

Na dotaz, jaký je rozdíl mezi českým trhem a trhem v Polsku, kde i operátoři působící v České republice nabízejí výrazně nižší ceny, operátoři argumentují tím, že jde o odlišné trhy.

„Nabídka v různých zemích se přirozeně liší, to platí pro většinu zboží i služeb. Srovnání jednotlivých trhů je spíše otázka pro regulátora než operátora,“ řekla Exnerová. „Ano, existují nejen v Polsku cenově výhodnější tarify než v ČR, ale také tarify dražší. Trhy se liší geograficky, sociálně, uživatelským chováním a samozřejmě obchodní model a cenotvorba každého operátora jsou individuální záležitostí,“ řekla mluvčí T-Mobilu.

Při srovnání cen je zřejmé, že i přes vylepšené nabídky našich operátorů jsou i v současnosti rozdíly v cenách ve srovnání se sousedy veliké. A to nejen při srovnání českých cen s nejlevnější nabídkou v zahraničí, ale i v cenách, které tentýž operátor účtuje v ČR a v zahraničí.

Český telekomunikační úřad si nechal zpracovat analýzu cen a nyní čeká na připomínky antimonopolního úřadu

Třeba v Polsku T-Mobile nabízí neomezený tarif dokonce s neomezenými daty za 50 zlotých, tedy asi 300 korun měsíčně. V České republice T-Mobile nyní nabízí neomezený tarif se 4 GB dat za 799 Kč, u tarifu s dvojnásobnou porcí dat zaplatíte 999 Kč. Nejlevnější neomezený tarif s pouhými 500 MB dat stojí 499 Kč.

V Německu vyjde u tohoto operátora neomezený tarif se 4 GB dat a možností streamování hudby bez čerpání těchto dat na přibližně 1000 Kč. Za 2000 Kč můžete pořídit tarif s neomezenými daty v rámci Německa a 23 GB dat pro roaming. V potaz je třeba brát kupní sílu, která je v Německu asi třikrát vyšší, takže tarif s neomezenými daty vyjde při porovnání kupní síly stejně jako tarif se 4 GB v ČR.

Vodafone zase v Česku nabízí tarif Red Naplno 5 GB, a s dalšími 2 GB měsíčně navíc, pokud si je objednáte v mobilní aplikaci, za 777 Kč. Tarif s dvojnásobnou porcí dat vyjde na 1077 Kč. V Německu Vodafone nově nabízí neomezený tarif s neomezenými daty v přepočtu za 2000 Kč. Jako u T-Mobilu při zohlednění kupní síly se tak u neomezených dat v Německu dostaneme na srovnatelnou cenu, za kterou u nás Vodafone nabízí 5 GB.

Neomezená data už nabízejí i na Slovensku. Jedná se o operátora 4ka, který má u tarifu Sloboda ∞ neomezená data ve vlastní síti v přepočtu za přibližně 500 Kč.

Pomohla by regulace?

Situací se zabývá i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten si nechal zpracovat analýzu cen a nyní čeká na připomínky antimonopolního úřadu.

Mluvčí ČTÚ Martin Drtina Právu řekl, že úřad nyní postupuje směrem k případnému uplatnění regulace, pokud na trhu datových služeb nedojde v cenách pro rezidentní zákazníky ke skutečně zásadnímu obratu k lepšímu.

Výběr článků

Načítám