Hlavní obsah

Čínská ZTE zaplatí v USA pokutu jednu miliardu dolarů

– Washington

Spojené státy uzavřely dohodu, která obnoví přístup čínského výrobce telekomunikačních zařízení ZTE k součástkám od amerických dodavatelů a umožní mu návrat k běžným podnikatelským aktivitám. ZTE v rámci dohody zaplatí pokutu jednu miliardu dolarů (téměř 22 miliard Kč). Televizi CNBC to řekl americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti ZTE

Článek

Dohoda rovněž předpokládá, že ZTE složí 400 miliónů dolarů na svěřenecký účet pro případ budoucích pochybení. ZTE také musí během 30 dnů uskutečnit změny ve svém vedení.

Ministerstvo obchodu USA v polovině dubna zakázalo americkým podnikům prodávat součástky a software firmě ZTE v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR. Sedmiletý zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE. Americký prezident Donald Trump nicméně minulý měsíc nařídil ministerstvu obchodu, aby podniklo kroky na pomoc čínskému podniku.

Společnost ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR porušovala americké sankce. Přiznání bylo součástí dohody s americkými úřady, v jejímž rámci musela firma na pokutách zaplatit 890 miliónů dolarů.

Za dubnovým zákazem dodávek z USA stálo porušení některých podmínek loňské dohody. Americké podniky podle odhadů před zákazem dodávaly 25 až 30 procent součástek využívaných v zařízeních ZTE.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám