Hlavní obsah

Tajemný hybrid mezi notebookem a mobilem se jen tak vyrábět nebude

Novinky, rim

Společnost Razer představila letos v lednu na veletrhu CES v americkém Las Vegas zajímavý koncept zvaný Linda. Ten spojuje to nejlepší ze světa chytrých telefonů a klasických notebooků. K uvedení na trh se však výrobce stále nemá a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v nadcházejících týdnech či blízkých měsících změnit.

BEZ KOMENTÁŘE: Project LindaVideo: Razer

 
Článek

Okolo notebooku Razer Linda byl na výstavišti v Las Vegas velký rozruch. Nadšení návštěvníků však na místě mírnili samotní organizátoři, kteří neustále dokola opakovali, že jde o pouhý prototyp a že jeho další budoucnost je zatím nejistá.

Ani dva měsíce po skončení celé výstavy však zájem ze strany uživatelů neopadl. A diskuzní fóra patřící přímo Razeru zaplavují dotazy dychtivých fanoušků týkající se toho, jaký je osud novinky. Zástupci výrobce však buď jen mlčí, nebo nabízejí velmi vyhýbavé odpovědi.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že se zajímavý hybrid jen tak vyrábět nebude. Koneckonců stejný osud měl i další prototyp Razeru, modelu Valerie. Ten byl jako vůbec první přenosný počítač na světě vybaven třemi displeji. Americký podnik jej nejprve s velkou parádou ukázal světu a pak jej v tichosti zaříznul.

Co umí Linda?

Linda vypadá opravdu futuristicky, koneckonců ukazuje, jak by se jednou mohl proměnit trh s klasickými notebooky – zjednodušeně řečeno, nebudou potřeba. Podle Razeru si totiž vystačíme pouze s chytrým telefonem a speciální dokovací stanicí, která bude vypadat jako klasický laptop.

Foto: rim, Novinky

Razer Linda

Uvnitř notebookové části bychom marně hledali procesor, grafickou kartu i další součástky, které jsou jinak pro chod operačního systému Windows nezbytné. Všechen potřebný výkon totiž dodá právě zmiňovaný smartphone.

Ten se zasadí do těla notebooku místo touchpadu. Jeho dotyková obrazovka tedy logicky bude sloužit v takovém režimu jako náhrada za klasickou počítačovou myš.

Společnost Razer na veletrhu demonstrovala, že takovým způsobem se dá využít její vrcholný chytrý telefon Razer Phone. V jeho útrobách se ukrývá Snapdragon 835, 8 GB operační paměti a 128GB úložiště.

Foto: rim, Novinky

Razer Linda

Na poměry chytrých telefonů je to slušný výkon, ale v notebookovém světě naopak nijak oslnivý. Výrobce přesto počítá s tím, že by se na takovém železe měly dát hrát i ty nejnáročnější hry.

Notebooková část s 13,3palcovým displejem a rozlišením 2560 x 1440 pixelů sice nebude o nic výkonnější než samotný smartphone, výrobce nicméně počítá s využitím streamovacích herních služeb, jako je například Nvidia Now.

U ní mohou hrát uživatelé i velmi náročné tituly na pomalém hardwaru, neboť potřebný výkon je dopočítáván na vzdálených serverech. Tato služba je však zpoplatněná měsíčním poplatkem. Na druhou stranu uživatelé nemusí každý rok či dva řešit nákup výkonnějších grafických karet a dalších součástek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám