Hlavní obsah

Nejprodávanější mobily světa vyrobila Nokia. Táhly především tlačítkové modely

Novinky, ort, mif

Nejúspěšnějšími prodejci mobilů na světě jsou v současnosti společnosti Samsung a Apple. Ani jeden ze zmiňovaných podniků však nestačí na to, co dokázala v minulosti finská Nokia. Její tlačítkové modely vévodí statistikám prodejů a nic nenasvědčuje tomu, že by se to v nadcházejících letech změnilo.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důvod to má prostý. Ještě před deseti, patnácti lety byli lidé zvyklí, že jim telefon poslouží klidně i několik let. Současný trend je však takový, že výrobci smartphonů uvádí na trh nový model prakticky každý rok.

A lidé je opravdu mění častěji, byť to v řadě případů trvá více než 12 měsíců. Je to do určité míry dáno tím, že výkon nových mobilů dramaticky rok od roku roste a některé náročnější aplikace i samotné operační systémy jej skutečně využijí. Uživatelům tedy po dvou, třech letech skutečně nezbývá nic jiného, než si nový přístroj pořídit.

Však se také moderní chytré telefony svým výkonem již citelně přibližují klasickým počítačům.

Nejúspěšnější mobil si koupilo 250 miliónů lidí

Z toho všeho nicméně plyne, že prodeje jednoho konkrétního modelu nemohou být tak úspěšné, jako tomu bylo dříve, kdy se mobily nabízely klidně i několik let. Však se také prodeje těch nejúspěšnějších přístrojů od Samsungu a Applu šplhají maximálně na několik desítek miliónů.

Proti tomu nejprodávanější mobil všech dob – Nokii 1110 – si koupilo na 250 miliónů lidí. Na trh byla mimochodem uvedena v roce 2005, tedy v době, kdy už chytré telefony zažívaly bouřlivý rozmach.

Na statistikách úspěšnosti prodejů je nicméně zajímavé také to, že i další nejoblíbenější přístroje historie pochází od Nokie. Druhá příčka například patří Nokii 3210, kterou si od konce století pořídilo 160 miliónů lidí.

Třetí místo v žebříčku patří Nokii 1200, která se na trh dostala v roce 2007, prodalo se jí přes 150 miliónů. Čtvrté pak Nokii 5230, která má jen o pár miliónů nižší prodeje než model na třetí příčce. Nokia 5230 se již chlubí dotykovým displejem a zároveň je podle žebříčku britského deníku The Daily Telegraph nejprodávanějším chytrým telefonem v mobilní historii. Koupilo si ji bezmála 150 miliónů lidí.

Do první desítky pronikla také Motorola

Na páté pozici se umístila Nokia 3310; tohoto modelu, který byl na začátku 21. století doslova fenoménem, se prodalo 136 miliónů kusů. Na šesté pak Nokia 2600 (135 miliónů prodaných kusů). Ta se na pultech obchodů objevila v roce 2004.

Teprve na sedmé příčce nejprodávanějších telefonů je přístroj, který nepochází z Finska. Model Motorola RAZR V3 si v roce 2004 vysloužil obdiv především pro svůj extrémně tenký design. I kvůli němu si tento model pořídilo více než 130 miliónů lidí.

První desítku však opět uzavírají „hloupé“ mobily z finské produkce. Konkrétně se jedná o Nokii 1600 (130 miliónů prodaných kusů), Nokii 1208 (100 miliónů) a Nokii 6010 (75 miliónů kusů).

Deset nejprodávanějších mobilů historie
Foto: Nokia

Nokia 1110

Foto: Nokia

Nokia 3210

Foto: Nokia

Nokia 1200

Foto: Nokia

Nokia 5230

Foto: archív výrobce

Nokia 3310

Foto: Nokia

Nokia 2600

Foto: Motorola

Motorola RAZR V3

Foto: Nokia

Nokia 1600

Foto: Nokia

Nokia 1208

Foto: Nokia

Nokia 6010

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám