Hlavní obsah

MWC 2018: Nokia raketově roste, loni prodala 70 miliónů mobilů

Novinky, ort
Barcelona

Značka Nokia nepatří do starého železa, byť to tak ještě před dvěma lety mohlo vypadat. Mobily s logem této finské společnosti se loni opět objevily na pultech obchodů. A podle všeho se těší nebývalé popularitě, prodalo se jich více než 70 miliónů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barceloně se představily modely Nokia 1 a Nokia 8100Video: Reuters

 
Článek

Mobily už přímo finská Nokia nevyrábí, svou značku a know how propůjčila čínskému podniku HMD Global. Ten uvedl v loňském roce hned několik nových mobilů.

A zástupci HMD Global se nyní na veletrhu MWC ve španělské Barceloně pochlubili, že zájem o ně ze strany zákazníků předčil jejich očekávání. „V minulém roce jsme vyexpedovali více než 70 miliónů telefonů Nokia,“ prohlásil Florian Seiche, šéf HMD Global.

„Loni jsme touto dobou zahájili naši cestu provázenou vysokým očekáváním fanoušků i značnou odpovědností za pokračování v odkazu jedné z nejinovativnějších značek v našem odvětví. Od té doby jsme představili znovuzrozené oblíbené ikony, domluvili důležitá partnerství se starými i novými přáteli a přinesli čistý, bezpečný a vždy aktuální systém Android napříč portfoliem našich chytrých telefonů,“ doplnil Seiche.

Rostoucí popularita

Společnost HMD Global přitom zkraje prosince oslavila teprve rok na trhu. Za tu dobu již stihla učinit několik důležitých kroků. Patřilo mezi ně představení jedenácti nových zařízení nebo například oznámení globálního partnerství se známou společností Zeiss na výrobu optiky. Velkou motivací během uplynulého období dynamického rozvoje společnosti byl rychlý růst fanouškovské základny.

Nokia 3310 (2017)Video: Nokia Mobile

Vstup společnosti HMD Global na scénu mobilních telefonů vzbudil značnou pozornost. Postaralo se o to oznámení inovovaného legendárního modelu Nokia 3310 na Mobile World Congress 2017 a představení první vlny chytrých telefonů s čistým operačním systémem Android.

Nové portfolio tehdy na výstavě vyhrálo přes 20 ocenění a na mnoha trzích bylo brzy vyprodáno. Dnes jsou telefony Nokia nabízeny ve více než 80 zemích s pomocí 45 místních webových stránek ve 48 jazycích. Zařízení byla aktivována již ve více než 170 zemích.

Letos podnik ukázal další reinkarnovaný model – Nokii 8110. Ta odkazuje na stejnojmenného předchůdce s ikonickou vysouvací konstrukcí, který se těšil před lety velké popularitě. [celá zpráva]

Nokia 8110 4GVideo: Václav Toman, Novinky

Levné smartphony 

A které smartphony od Nokie lákaly zákazníky minulý rok nejvíce? Z loňských mobilů, které jsou stále ještě dostupné v obchodech, vyzdvihněme například modely Nokia 3, 5 a 6.

Šestka disponuje 5,5palcovým displejem s Full HD rozlišením a unibody konstrukcí, která je vyrobena z monolitu slitiny hliníku a hořčíku. Telefon je navíc vybaven duálními reproduktory s chytrým audio zesilovačem a certifikovanou podporou Dolby Atmos.

Nokia 5Video: Archiv výrobce

Nokia 3 Video: Archiv výrobce

Nokia 6 pracuje pod operačním systémem Android, stejně jako i zbylé modely – Nokie 5 a 3. Ty vycházejí designově z šestky, budou však menší. Pětka nabídne 5,2palcový displej a trojka pak pětipalcový.

Základní trojka se nabízí podle Zboží.cz za cenu 2800 Kč. Nokia 5 pak vyjde na 3900 korun a šestka na 5100 Kč.

Foto: archív výrobce

Nokia 6

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám