Hlavní obsah

Apple razantně omezuje výrobu iPhonu X. Není o něj zájem

Novinky, Václav Toman

Spekulace se potvrdily. O nejnovější iPhone X, který měl představovat budoucnost chytrých telefonů a to nejlepší, co je možné s logem nakousnutého jablka zakoupit, není zájem. Upozornil na to server KitGuru.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Vedení Applu se uprostřed vánoční sezóny chlubilo tím, že poptávka po novém modelu je rekordní.

První zprávy o tom, že zájem ze strany zákazníků vadne, se však začaly objevovat už na přelomu loňského a letošního roku. Nyní to potvrdily i finanční výsledky amerického počítačového gigantu, podle kterých zájem o iPhony vázne. [celá zpráva]

Foto: Thomas Peter, Reuters

Apple iPhone X

Krátce nato se o utlumení výroby rozpovídal pro agenturu Reuters Yoshitaka Fujita ze společnosti Murata, která dodává Applu komponenty právě pro chytré telefony. Prohlásil, že podle dosavadních plánů bude výroba omezena o necelých 50 %.

Analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo navíc již dříve uvedl, že iPhone X se přestane kvůli slabé poptávce zcela vyrábět letos v létě. [celá zpráva]

Životnost většiny telefonů s logem nakousnutého jablka je přitom alespoň dva roky, v některých případech dokonce ještě déle. Přestože loni podnik ukázal iPhony 8, v prodeji jsou vedle starších sedmiček stále ještě iPhony 6s.

Co umí iPhone X?

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že loni iPhony slavily desáté výročí. Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od předloňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce pokrývá prakticky celou čelní stranu.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X a dalších novinkách, které se představily na poslední tiskové konferenci, dozvíte v naší on-line reportáži. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám