Hlavní obsah

Apple utlumuje výrobu iPhonu X. Kvůli nezájmu zákazníků

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden obletěla svět zpráva o tom, že se společnost Apple chystá zaříznout předčasně výrobu iPhonu X. Tomu nasvědčují i další informace, které přinesl server CNBC. Podle jeho zdrojů totiž americký podnik již utlumil výrobu jednotlivých komponent, které jsou pro výrobu výročních jablečných smartphonů nezbytné.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Jako vůbec první informoval o tom, že Apple se chystá zaříznout iPhone X, uznávaný analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo. Podle něj se tento model přestane definitivně prodávat letos v létě. [celá zpráva]

Životnost většiny telefonů s logem nakousnutého jablka je přitom alespoň dva roky, v některých případech dokonce ještě déle. Přestože loni podnik ukázal iPhony 8, v prodeji jsou vedle starších sedmiček stále ještě iPhony 6s.

Důvod má být prostý: prodeje iPhonů X jsou totiž tak slabé, že jde o „naprosté fiasko“, citoval analytika server Apple Insider. Prodeje nových iPhonů se sice vždycky po Vánocích snižovaly, ale nikdy tak dramatickým tempem.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Apple iPhone X

Americký podnik již na slabou poptávku ze strany zákazníků reagoval a snížil objednávky na jednotlivé díly pro iPhone X. „Za celé první čtvrtletí by se objem objednávek mohl snížil patrně až o polovinu,“ uvedl pro server CNBC analytik Narci Chang.

Vedení Applu se uprostřed vánoční sezóny chlubilo tím, že poptávka po novém modelu je rekordní. První zprávy o tom, že zájem ze strany zákazníků vadne, se však začaly objevovat už na přelomu loňského a letošního roku.

Co umí iPhone X?

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že loni iPhony slavily desáté výročí. Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od předloňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X a dalších novinkách, které se představily na poslední tiskové konferenci, dozvíte v naší on-line reportáži. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám