Hlavní obsah

Apple zařízne iPhone X předčasně, tvrdí uznávaný analytik

Novinky, Václav Toman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple udělala v loňském roce velmi ambiciózní krok – změnila design iPhonu doslova k nepoznání. Jak se ale nyní ukazuje, nebyl to krok úplně správným směrem. Tvrdí to alespoň podle serveru Apple Insider uznávaný analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo, podle kterého se podnik chystá výroční jablečný smartphone předčasně pohřbít.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

IPhone X je oslavou desátého výročí existence chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka a zástupci podniku se pravidelně chlubí, že jde o vůbec nejlepší chytrý telefon na světě – má ukazovat budoucnost celého mobilního odvětví.

Když ale přijde řeč na čísla, je vedení amerického počítačového gigantu skoupé na slovo. Tu a tam se sice objeví zprávy o tom, že prodeje jsou rekordní, ale přesná čísla Apple nikdy neprozradil.

Kuo nyní tvrdí, že důvod k mlčení je prostý. Prodeje iPhonů X jsou totiž tak slabé, že jde o „naprosté fiasko“, citoval analytika server Apple Insider. Situace je údajně tak vážná, že se podnik rozhodl k radikálnímu kroku – produkci jablečného telefonu s římskou číslicí deset v názvu ukončí předčasně.

Skončí ještě letos

IPhone X by se tak měl přestat prodávat už v létě letošního roku. Tedy po necelém roce, co je na pultech obchodů.

Životnost většiny telefonů s logem nakousnutého jablka je přitom alespoň dva roky, v některých případech dokonce ještě déle. Přestože loni podnik ukázal iPhony 8, v prodeji jsou vedle starších sedmiček stále ještě iPhony 6s.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kuo tvrdí, že hlavní problém je v tom, že o iPhone X není zájem v Číně, která je pro Apple přitom v současnosti důležitější než USA, je zde totiž daleko více zákazníků. A čínští uživatelé podle analytika upřednostňují větší displeje, místo výročního modelu tak upřednostňují osmičku, která se chlubí tradiční konstrukcí a příznivější cenovkou.

Apple pochopitelně zprávu nepotvrdil, to nicméně není nijak překvapivé, neboť americký počítačový gigant nikdy nekomentuje chystané kroky ještě předtím, než je udělá.

Špičková výbava

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že loni iPhony slavily desáté výročí. Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od předloňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X a dalších novinkách, které se představily na poslední tiskové konferenci, dozvíte v naší on-line reportáži. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám