Hlavní obsah

Apple investuje miliardy do společnosti Finisar. Kvůli iPhonu X

– New York

Výrobce optických komponentů Finisar získá investici 390 miliónů USD (8,5 miliardy Kč) od firmy Apple. Peníze použije na otevření továrny v Texasu a zvýšení výroby čipů, které jsou důležité pro vyspělé funkce nového telefonu iPhone X, jako odemykání telefonu obličejem.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Investice přichází z fondu Advanced Manufacturing Fund, jehož vznik Apple oznámil loni v květnu. Jeho cílem je financovat práci domácích výrobců a vytvořit pracovní místa v USA. Fond má k dispozici jednu miliardu dolarů. Nejprve fond investoval 200 miliónů USD do společnosti Corning, která vyrábí sklo Gorilla používané v dotykových obrazovkách přístrojů Applu. Investice do Finisaru je tak druhou z fondu.

Investice pomůže Finisaru zvýšit produkci plošně vyzařujících laserů VCSEL, které Apple používá v iPhonu X pro identifikaci obličeje, pro tvorbu tzv. animoji, což jsou animované postavičky které mohou na obrazovce telefonu dělat v reálném čase stejné obličeje jako majitel telefonu, a portrétní selfie, a také v bezdrátových sluchátkách AirPod.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Apple iPhone X

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Bezdrátová sluchátka AirPods

Finisair díky penězům otevře výrobní závod v Texasu, kde bude vyrábět VCSEL. V závodě má vzniknout více než 500 pracovních míst a první produkty ze závodu chce Finisar začít dodávat v druhé polovině příštího roku.

Investice je pro Finisar životně důležitá. Akcie společnosti letos klesly o téměř 40 procent, když výsledky firmy v posledních dvou čtvrtletích byly pro investory zklamáním. V reakci na středeční investici akcie zpevnily až o 30 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám