Hlavní obsah

Umělá inteligence i náhrada za PC. Samsung se s novými mobily vytáhl

• Aktualizováno
Novinky, mif

To nejlepší ze své nabídky, alespoň co se chytrých telefonů týče, ukázala ve středu večer středoevropského času společnost Samsung. Nové smartphony řady Galaxy budou lákat na zakřivené displeje, špičkový výkon, umělou inteligenci, a navíc dokážou fungovat i jako stolní PC.

Samsung Galaxy S8 a S8+Video: archív výrobce

 
Článek

Nová vlajková loď společnosti Samsung se bude nabízet ve dvou různých provedeních – menšími rozměry se bude snažit zaujmout Galaxy S8, větším displejem pak provedení Galaxy S8+.

Hned na úvod je nicméně nutné zdůraznit, že ani v jednom případě nepůjde o žádné drobečky, což je dáno především většími úhlopříčkami obrazovky. Menší osmička bude mít 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel.

U předchůdců s pořadovým číslem sedm přitom byly displeje citelně menší, nabízely se v úhlopříčkách 5,1 a 5,5 palce.

Paradoxně větší dotykové panely se nijak dramaticky nepromítly do proporcí celého zařízení. Výrobci se totiž podařilo využít větší část čelní plochy pro displej, má tak velmi tenké rámečky. A to navíc jen podél horní a spodní strany. Na bočnice se totiž plynule přelévá displej z čelní strany – u obou modelů je zakřivený.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Zleva: Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdců využit pro zobrazení času, notifikace, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí. Sluší se také podotknout, že u obou modelů má obrazovka rozlišení 2960 x 1440 pixelů.

Špičkový výkon

Výkonem mají novinky patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání. V závislosti na konkrétních trzích se budou nabízet ve dvou různých provedeních, které se od sebe budou lišit pouze zvoleným procesorem.

V obou případech půjde o osmijádrový čip. U jednoho však budou čtyři jádra taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,7 GHz, u druhého bude výkon mírně vyšší – polovina jader poběží na frekvenci 2,35 GHz a další na 1,9 GHz. Které provedení bude určeno pro tuzemský trh, zatím není jasné.

Počítat však uživatelé mohou se 4 GB operační paměti a rychlým úložištěm s kapacitou 64 GB. Nezapomnělo se ani na slot pro paměťové karty.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S8

Jako stolní PC

Mimochodem, vysoký výkon bude daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Souvisí totiž s dalším vylepšením, které jihokorejský elektronický gigant na tiskovce demonstroval. Řeč je o dokovací stanici DeX Station, díky které dokážou obě osmičky fungovat jako stolní počítač.

Fungovat by to mělo podobně jako u konkurenčního modelu Lumia 950 od společnosti Microsoft, který si odbyl premiéru už v roce 2015. Zmiňovaný model však stavěl na operačním systému Windows, zatímco nové osmičky běží na Androidu. Rozhraní pro stolní počítače tak pochází přímo z dílen Samsungu.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Samsung bude s novými smartphony fušovat do řemesla i výrobcům stolních PC.

K modelům Galaxy S8 a S8+ si tak lidé budou moci dokoupit volitelně stojánek, k jehož jedné straně se připojí prostřednictvím USB kabelu telefon a z druhé pak monitor, klávesnice a myš.

Zástupci jihokorejského elektronického gigantu přitom přímo na akci slíbili, že celý systém bude kompatibilní i s dalšími smartphony, které v nadcházejících letech přijdou na trh. To jinými slovy znamená, že stojánek nebude sloužit pouze k osmičkám, a tedy že pro uživatele v případě stojánku nepůjde o jednorázovou investici.

S trochou nadsázky se tak dá říci, že telefony budou sice lidé měnit jak na běžícím pásu, ale technologie DeX by lidem měla sloužit v podstatě napořád. Jak moc se novinka osvědčí v praxi, ukáže samozřejmě až čas.

Zdatná konkurence pro Apple?

Operačního systému Android, který si společnost Samsung upravila k obrazu svému, se týká i další vylepšení. Doplní jej totiž umělá inteligence zvaná Bixby. V podstatě by mělo jít o virtuálního asistenta, který bude schopen s uživatelem prostřednictvím mobilu komunikovat a plnit jím zadané úkoly.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Samsung Galaxy S8

Podobné řešení nabízí již několik let společnost Apple. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu se nicméně na akci chlubili tím, že Bixby bude daleko chytřejší než virtuální asistentka Siri od Applu.

Tuzemské zákazníky ale bude patrně nejvíce zajímat to, že Bixby nebude stejně jako Siri k dispozici v češtině. Tedy alespoň zatím.

Ale zpět k novým smartphonům. Obě osmičky lákají na zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil líbivý vzhled – podobně jako u předchůdců. Novinky díky tomu mohou být ponořeny do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Prémiové fotoaparáty

Totožné jsou u obou novinek fotoaparáty. Stejně jako u předchůdců výrobce vsadil na technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší, což bylo na ukázaných momentkách skutečně vidět.

Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. To je hodnota, které nedosahuje většina objektivů klasických digitálních zrcadlovek. Dobrá světelnost by se měla příznivě promítnout do obrazové kvality při špatných světelných podmínkách.

Pro úplnost dodejme, že objektiv na přední straně má rozlišení osm megapixelů, světelnost je opět skvělých F1,7.

Oba nové smartphony se budou prodávat od 28. dubna, předobjednávky u jednotlivých prodejců nicméně odstartují již ve středu večer za doporučenou cenu 21 999 Kč v případě modelu Galaxy S8, respektive za 24 999 Kč za verzi S8+ .

Foto: Albert Gea, Reuters

Zleva: Samsung Galaxy S7 edge a Galaxy S7

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám