Hlavní obsah

Definitivní tečka za kauzou nebezpečných mobilů. Samsung zakáže nabíjení u Note 7

Novinky, ort

Společnost Samsung se rozhodla udělat definitivní tečku za kauzou s nebezpečnými smartphony Galaxy Note 7, které se mohou přehřívat a v některých případech dokonce explodovat či začít hořet. Jihokorejský elektronický gigant totiž pomocí aktualizace zcela zakáže všem majitelům nabíjení přístrojů, které zůstávají stále v oběhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Samsung plánoval vydání aktualizace zamezující nabíjení smartphonů už od konce loňského roku. Tehdy však pouze pro americké uživatele. [celá zpráva]

Jak upozornil server GSM Arena, nyní však bude zmiňovaný update distribuován do zbytku světa. Smartphony Galaxy Note 7 se po jeho instalaci promění doslova v bezcenné cihly. Po vybití je totiž nebude možné vůbec používat.

Jihokorejský elektronický gigant již dříve distribuoval mezi uživatele updaty, prostřednictvím kterých dovoloval nabít baterii jen do 60 %. Při šetření vadných akumulátorů se totiž ukázalo, že k problémům dochází při nabíjení v rozmezí od 60 do 100 %.

Toto omezení ale bylo nakonec shledáno jako nedostatečné, a tak bude uživatelům, kteří se rozhodli výrobci vadné přístroje nevrátit, zakázáno nabíjení zcela.

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

Obavy ze soudních tahanic

Tak radikálnímu kroku ze strany Samsungu se nelze příliš divit. Podle nejstřízlivějších odhadů je totiž v oběhu stále ještě několik desítek tisíc vadných chytrých telefonů. Každý z nich přitom představuje pro výrobce daleko větší problém, než by se mohlo na první pohled zdát. Přinejmenším kvůli případným soudním tahanicím, pokud přístroj začne skutečně hořet.

Vydání updatu by mělo představovat definitivní tečku za celou kauzou okolo nebezpečných přístrojů. Nemožnost přístroj nabíjet a potažmo i používat patrně přiměje všechny zbývající zákazníky, aby je vrátili výrobci.

Tuzemští uživatelé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 vrácení peněz nebo aktuální vlajkovou loď, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Od začátku všechno špatně…

Samsung Galaxy Note 7 se začal prodávat na konci srpna, prakticky okamžitě byl však z pultů obchodů stažen, protože se u něj začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Galaxy Note 7

Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly obsahovat žádné defekty.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni prodej i výrobu ukončit a vyzvali uživatele, aby vadné modely vrátili. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám